Австрийската "Капш": Не сме виновни за хаоса с е-винетките

Онлайн магазинът бил тестван и одобрен от Световната банка в качеството ѝ на надзорен орган

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Investor Media Group

Австрийският консорциум "Капш Трафик Солюшънс" – фирмата, на която бе възложен договорът за изграждане на българската тол система за камиони над 3.5 тона и системата за електронни винетки за леки автомобили, се дистанцира от отговорност за хаоса с винеткитеот началото на годината.

Това става ясно от становище на компанията до медиите, в което от "Капш" дават детайлна информация за договора си с Агенция "Пътна инфраструктура".

"Капш" е осигурила напълно работеща, тествана и одобрена система. Преди предаването на системата на АПИ фирмата е провела обширни изпитания от край до край за всеки компонент, приложение, функционалност и подсистема, предмет на договора. Тези обширни тестове потвърждават, че системата е напълно функционираща, посочва се в официалното становище, цитирано от Investor.bg.

Според сключения с АПИ договор обхватът на работата включва доставка на контролни превозни средства, централна изчислителна система за електронни винетки и тол таксуване и оперативен център за данни, онлайн магазин за продукти за таксуване за използване на пътната мрежа (което не включва водещата информационна уеб страница bgtoll.bg), 500 терминали за самообслужване и мобилно приложение. Според техническите изисквания, заложени в тръжната процедура, собственикът на системата - АПИ, отговаря за техническата и търговска експлоатация на системата, както и за процеса на правоприлагане, уточнява се в писмото.

Според подписаният договор "Капш" е отговорен за изграждането на онлайн магазин за закупуване на продукти за използване на пътната инфраструктура, достъпен чрез бутона „Купи електронна винетка“ на страницата bgtoll.bg. Онлайн магазинът е тестван и одобрен от Световната банка в качеството ѝ на надзорен орган.

"Капш" не е отговорна за изграждането и оперирането на информационната уеб страница bgtoll.bg. Онлайн магазинът на Капш се намира/хоства в центъра за данни на системата за събиране на такси и фирмата стриктно спази изискванията на АПИ при разработването на функционалността му.

Последни новини
Още от Начало