Брентът удари 4-годишен връх

Цените на петрола се повишиха с над 1% в петък

Снимка: PIxabay Снимка: PIxabay

Брентът достигна 4-годишен връх в последния ден на търговия за тримесечието, като сортът отбеляза тримесечен ръст, докато конкурентът му WTI приключи със спад, пише Investor.bg.

Цените на петрола се повишиха с над 1% в петък, а сортът Брент се изкачи до най-високите си нива от 4 години насам, докато санкциите на САЩ срещу Техеран притискат иранския износ на петрол. Това от своя страна свива предлагането, въпреки по-засиленото производство от ключови производители.

Фючърсите върху петрола сорт Брент приключиха на ниво от 82,72 долара за барел. Най-високото им равнище по време на сесията – 82,87 долара за барел, е и рекордно ниво от 10 ноември 2014 г. За третото тримесечие сортът бележи ръст от около 4%.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI също се вдигнаха с 1,13 долара до 73,25 долара за барел. Върхът от сесията – 73,73 долара за барел, бе най-високото му ниво от 11 юли. Контрактът отбеляза месечно увеличение от около 5%, но и спад от около 1% за тримесечието.

Нов кръг от американски санкции срещу Иран – третия по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), влизат в сила от 4 ноември.

„Потенциалът за сътресения в предлагането заради спадащото производство на петрол в Иран и Венецуела ще остане бичи върху цените на петрола. Вторият кръг от санкции срещу Иран през ноември допълнително ще подкрепи тези настроения“, коментира Абхишек Кумар, старши енергиен анализатор в Interfax Energy в Лондон.

На фона на опасенията за недостиг в предлагането хедж фондовете повишиха общата си позиция по фючърси и опции в Ню Йорк и Лондон с 3728 контракта до 346 566 през седмицата до 25 септември, показват данни на Комисията на САЩ за търговия със суровинни фючърси.

Вашингтон изисква купувачите на ирански петрол да намалят вноса си до нула, принуждавайки Техеран да договори ново ядрено споразумение и да ограничи влиянието си в Близкия изток.

Китайската Sinopec е намалил вноса си на суров петрол от Иран наполовина този месец, след като държавната рафинерия е била поставена под сериозен натиск от Вашингтон, казват запознати източници.

Индия обаче, друг голям купувач, се е ангажирала със закупуването на петрол от Техеран, заяви иранският външен министър.

Други страни от ОПЕК засилват производството си, но глобалните запаси продължават да намаляват, коментира анализаторите.

Според ANZ големите страни производители вероятно няма да успеят да компенсират загубите от санкциите, оценявани на 1,5 млн. барела на ден.

В пика си през май 2018 г. Иран изнасяше по 2,71 млн. барела на ден, което представлява почти 3% от ежедневното глобално потребление на суров петрол.

Последни новини
Още от Начало