Борисов: Препотвърждавам стратегическото партньорство между България и САЩ

Какви са акцентите в речта на Бойко Борисов пред ООН

Брифинг на Съвета по сигурност на ООН. 27.09.2018. Ню Йорк, САЩ. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg Брифинг на Съвета по сигурност на ООН. 27.09.2018. Ню Йорк, САЩ. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Премиерът Бойко Борисов потвърди стратегическото партньорство на България със САЩ в разговор с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Това съобщава правителствената пресслужба. 

Борисов води българската делегация на заседанията на Общото събрание на ООН. Той посочи кое според него е най-важно в речта му пред ООН. 

"Всеки може от една реч да си извади кое му е важно и кое не. Аз мисля, че всеки един абзац е важен защото той е структуриран. Първо за самата България, това, което ние правим за ООН, правим в международните институции, това, което са направили за Западните Балкани, въобще за Балканите, което правим в ЕС, което правим, за да се справим с миграционната криза...".

България доказва с дела, че е ангажирана в борбата срещу наркотрафика, заяви премиерът Бойко Борисов пред Общото събрание на ООН, съобщавайки за акцията на Агенция "Митници" на "Капитан Андреево". 

"Дори в момента българските митнически власти, българската прокуратура, прави операция и задържа стотици килограми хероин. В този момент моята страна може да служи за пример в постигането на мир, сигурност и стабилност, както и че целите за устойчиво развитие минават през конкретни стъпки като тези", каза Борисов. 

Българският премиер подчерта значението на усилията за интеграция на Западните Балкани в ЕС. Той изрази подкрепа за народа на югозападната ни съседка в усилията да утвърди на референдума в неделя безпрецедентния компромис с Гърция за преименуването на Република Македония. 

Борисов заяви, че имиграционният проблем може да бъде решен само чрез пресичане на социалноикономическите и политическите му корени: 

"Ако тези усилия не се подкрепят с активна, посредническа и миротворечска дейност, шансовете им за успех са обречени. И тук виждаме изключително важната, бих казал незаменима, роля на ООН, която при наличие на достатъчно политическа воля при държавите-членки, може да укрепва в бъдеще". 

"Нашата мисия днес е да не  допуснем връщането на ксенофобията и антисемитизма", заяви премиерът Бойко Борисов в речта си пред Общото събрание на ООН. Той подплати думите си, като припомни спасяването на българските евреи през Втората световна война. 

"Препотвърждавам стратегическото партньорство между България и САЩ. Двете страни споделят общи ценности и интереси и имат ангажимент към опазването на мира и международния ред", е заявил премиерът Бойко Борисов на среща с държавния секретар на САЩ Марк Помпео в Ню Йорк, съобщи правителствената пресслужба. 

Двамата са били единодушни, че службите на двете страни са сътрудничат ефективно в борбата срещу организираната престъпност, тероризма, трафика на хора и наркотици, киберсигурността и корупцията.

Привличането на американски инвестиции е сред основните приоритети в усилията на българското правителство, е посочил още Борисов, като е изтъкнал, че "страната ни би оценила високо подкрепата на САЩ за реализацията на газовия разпределителен център на наша територия, който би разширил енергийната диверсификация на България и би помогнал за изграждането на конкурентен и либерализиран газов пазар в Европа".  

 

Последни новини
Още от Начало