Руската централна банка изненадващо вдигна лихвите за първи път от 2014 г.

Срокът да не се купува валута на вътрешния пазар се удължава до края на годината

Andrew Harrer/Bloomberg Andrew Harrer/Bloomberg

Руската централна банка неочаквано повиши лихвените проценти за първи път от 2014 г. насам, следвайки политиката на централните банкери от развиващите се пазари, тъй като инфлационният риск нараства в условията на обезценяваща се валута и заплахите от санкции от страна на САЩ, обобщава Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Основната лихва в страната беше увеличена от 7,25% до 7,50%. Само един от интервюираните 42-ма икономисти от Bloomberg очакваха повишение, докато останалите залагаха на прогноза, че няма да има промяна в лихвите. От централната банка дори заявиха, че ще „обмислят необходимостта от по-нататъшни увеличения“. 

„Като се има предвид това, което се случва на пазарите, инвеститорите очакват да видят някаква реакция“, коментира преди решението на банката Валерий Вайсберг, директор Анализи в Region Investment Co.

Руската централна банка затвори страницата на почти четиригодишни парични улеснения, след като санкциите, които наложиха САЩ на страната през април, засилиха инфлационните рискове.

Гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина избра да увеличи лихвите въпреки призивите на висши държавни служители това да не се случва. Икономически съветник от Кремъл нарече подобен ход „силно нежелателен“.

Рублата е загубила над 8% от стойността си от последната среща на централна банка в края на юли. След днешното решение руската валута поскъпна с 0,6% спрямо долара, но така или иначе очакванията за нестабилност на курса са значителни.

От централната банка изчисляват, че всеки спад от 10% в стойността на рублата може да добави по 1% към инфлацията. Освен това увеличаването на данъците в страната от 1 януари на следващата година се очаква да прибави 1,5 процентни пункта към ръста на цените.

Последни новини
Още от Начало