Google навлиза в Китай с бизнеса си за автономни коли

Дъщерното дружество Waymo основа подразделение в Шанхай

Автономен автомобил на Waymo. Снимка: Caitlin O'Hara/Bloomberg Автономен автомобил на Waymo. Снимка: Caitlin O'Hara/Bloomberg

Пазарът на автономни коли продължава да се разширява, а Waymo е твърдо решена да се възползва от тенденцията. Производителят на автономни коли, който е собственост на Google, основа подразделение в Шанхай. Това демонстрира поредния опит на интернет гиганта да си проправи път към пазара в Китай въпреки строгите регулации.

Waymo създаде новото дружество Huimo Business Consulting в свободната търговска зона в Шанхай на 22-ри май с начален капитал от 3.5 млн. юана (441 хил. долара), показват данни на Китайската държавна информационна система, цитирани от Bloomberg.

Новото дружество ще предлага бизнес и логистични консултации, както и услуги, свързани с дизайна и тестването на части за самоуправляващи се автомобили. За официален представител на Huimo Business Consulting е назначен Кевин Брадли Восен. В петък ръководството на Waymo съобщи, че e основалo новото подразделение в Китай преди няколко месеца, като вече е осъществило подбор на служителите.

Контролираната от Alphabet Google прави опити да се върне на пазара в Китай, където много от продуктите ѝ са блокирани от регулаторите. През август тя представи стратегията си за стартиране на нова версия на търсачката си в азиатската страна, която да блокира някои сайтове. Тогава изпълнителният директор на технологичния гигант Сундар Пичай обяви, че разработването на проекта е в начален етап.

Също така Google се присъедини към ивеститорите в китайската стрийминг платформа за игри Chushou и създаде игра с изкуствен интелект за социалната мрежа WeChat, която е собственост на китайската технологична компания Tencent. Действията на Waymo идват на фона на сериозния тласък на производството на автономни коли в Китай. Властите в Пекин се стремят да конкурират успешно САЩ в производството на самоуправляващи се автомобили.

В началото на 2018 г. регулаторите в страната издадоха лицензи на автопроизводителите да тестват автономни коли по пътищата в Шанхай, включително и на базираната в Шанхай SAIC Motor, както и на стартъпа за електромобили NIO.

Последни новини
Още от Начало