Различията между очакванията на Китай и българските възможности пречка за бъдещи инвестиции

Виктор Азманов, председател на Българо-китайска търговско-промишлена камара, В развитие, 06.07.2018

Най-вероятно по-голямата част от китайските инвестиции в България няма да се случат. Причина за това е липсата на познания и разбиране на ниво бизнес култура от двете страни. Друга причина е разминаването им в очакванията. За една китайска страна са необходими между 6 и 18 месеца преди решение за инвестиране и започването на даден проект. Това е твърде дълъг период за България. Китай очаква бърза експлоатация на проекта след изграждането му, а България пък не може да изпълни това. Това каза Виктор Азманов, председател на Българо-китайска търговско-промишлена камара, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Според Азманов предстоящият форум на Китай и страните от Централна и Източна Европа, чийто домакин е София, няма да доведе до конкретни решения и проекти, а по-скоро ще набележи евентуални бъдещи цели.

„Времето на един такъв форум е кратко и не може да се свършат много задачи. Работата на форума е да очертае стъпките и практичните решения, които могат да бъдат взети. Последствията от този форум са набелязаните цели и резултати.“

Аврамов посочи като друга причина за невъзможността за взимане на конкретни решения на място факта, че форумът тази година се състои значително по-рано от предвиденото.

„Този форум дойде доста изненадващо, обикновено той се провежда в края на годината. Много са комплицирани причините за желанието на Китай този форум да се състои по-рано. По начина, по който се провежда в момента, по-скоро ще се търсят резултати след форума, а не на самия форум.“

Домакинството на Срещата на върха във формат "16+1" определено сближава отношенията между България и Китай. Това помага на страната да бъде по-лесно разпознаваема от китайските инвеститори и да търси своето място на картата на китайските инвестиции, коментира Азманов.

Гостът посочи необходимостта от добра комуникация като основен фактор за увеличение на китайските инвестиции в България. Той добави, че е необходимо да има назначение на повече служители в държавната администрация, които да се ангажират с това и да работят в тази насока. 

„За да има китайски инвестиции в България първо трябва да има комуникация. Ако се създаде добра комуникация със страната, то България има всички шансове да привлече китайски инвестиции за инфраструктурни проекти“.

Аврамов изрази мнението, че опасенията на Брюксел за китайски интерес за разединение на ЕС чрез по-голямо влияние в Европа, са изцяло неоправдани.

„Мнението, че Китай има за цел да разедини Европа е един изцяло погрешен прочит на азиатската култура. Всички инициативи на Китай целят именно обратното – добро сътрудничество и възможности за развитие“.

Вижте във видео материала целия разговор. 

Чуйте още: Откъсите от съвместната пресконференция на 6 юли 2018 в МС в София на премиера Бойко Борисов и премиера на Китай Ли Къцян да общите проекти - магистрали, енергетика, Белене /немонтирано видео/.

Последни новини
Още от Начало