Виенски бизнес практики и приложението им у нас

Сабине Олер, инвестиционна агенция Виена, и Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на СОАПИ, Светът е бизнес, 27.06.2018

Сабине Олер, инвестиционна агенция Виена, и Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на СОАПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сабине Олер, инвестиционна агенция Виена, и Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на СОАПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Виена е не само един от най-динамичните градове в Европа, но от 2012 г. все повече компании отиват във Виена и това продължава. Само през 2017 г. виенчани са успели да привлекат 190 компании, които са открили 1000 работни места. На този фон и развитието на инвестиционния потенциал на Виена е силно и динамично. Това коментираха Сабине Олер, директор "Международен бизнес", Vienna Business Agency, и Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на СОАПИ, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

От векове Виена е стратегически център и продължава да бъде такъв, като само на три часа и половина път от там може да стигнете до най-централните финансови центрове в Европа. Важно е не само географското положение, но и свързаността на града. Виенското летище предлага над 200 директни полета не само в международни дестинации, което е от изключителна важност за международните компании, които лесно могат да управляват своите операции.

„Още през седемдесетте години, с появата на Обединение нации, Виена се превърна в център и на такива организации. Там бяха установени 14 международни училища, 15 000 дипломати и 25 000 корпоративни дипломати. Всяка международна компания би се чувствала добре в тази среда“, поясни Сабине Олер.

Тя допълни, че във Виена има над 200 000 студенти и това превръща града в най-големия университетски град в германоезичния свят, а още 1500 институции за научноизследователска и развойна дейност (R&D) са позиционирани във Виена. Градът привлича бизнес инвестиции и с изключително силно присъствие от IT сектора, както и сектора на природните науки. „Освен грантовете съществуват и 14% намаление на данъка при секторите за научноизследователска и развойна дейност. Това означава, че при инвестиции в хардуер, лаборатории или човешки ресурс всяка компания ще получи такова данъчно облекчение“, поясни още Сабине Олер.

Опитът на Виена може да бъде много полезен и у нас. Виена е световно признат хъб за инвестиции и за бизнес. Много важно за бизнесите от София, които са все по-заинтересовани да инвестират там, е да разберат какви са насърченията предлагани от Виена, какви са условията, кои са най-силно развиващите се индустрии. 

„Ние се опитваме да приведем тази реалност както на фирмите от София, за да могат да инвестират във Виена, така и на фирмите от Виена, за да могат по-лесно и с повече доверие да пристъпват към български и софийски партньори и доставчици“, поясни Данаилов.

Повече по темата вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Начало