Какво налага ДДС реформите в ЕС?

Ева Майдел, евродепутат, В развитие, 27.06.2018

Всяка година в ЕС се губят над 150 млрд. евро приходи от ДДС. Близо 50 млрд. евро от тази сума или по около 100 евро от гражданин от ЕС се губят в резултат на презгранични измами с ДДС. Именно затова промените целят да направят нова система с по-конкретно споделяне на информация, което ще позволи на държавите-членки както да анализират, така и да обработват и одитират информация за трансграничен бизнес. Това ще позволи и на данъчните администрации да разменят информация с европейските правоприлагащи органи, когато имат заподозрени организации в измами с ДДС. Това коментира евродепутатът Ева Майдел в телефонен разговор за предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Още една причина защо тези доклади са добра новина за проблемите с ДДС измамите е, че информацията за вносни стоки ще бъде споделяна между данъчните и митническите органи във всички държави членки“.

Евродепутатът коментира, че на следващата пленарна сесия в Европейския парламент предстои да се приеме докладът, който е гласуван само преди няколко седмици, като това ще валидира информацията, която достигна и до медиите. Тя сподели, че очакват тези правила съвсем скоро да влязат в сила.

Като пример за реформата тя даде ситуация, при която търговец от България продава на търговец от друга държава. „Търговецът от друга държава ще заплаща с ДДС според собствената си държава. Тоест България ще събере ДДС от фирмата и ще го трансферира на другата държава директно. Това позволява да не се случват измами. Поради тази причина се предвижда в бъдеще да има и онлайн портал, в който да се обявява ДДС и да може да се проследява в коя държава е извършена крайната продажба“.

Тя сподели още, че по настоящем разходите за спазване на разпоредбите за ДДС са с 11% за предприятия, занимаващи се с презгранична търговия, отколкото за занимаващи се само с вътрешна търговия. По думите ѝ няма как да има единен пазар, в който да се защитават потребителите, както и да се дават възможности на бизнеса да се развива, за да има по-голяма конкурентоспособност, ако има 28 различни разпоредби за ДДС.

„В момента имаме постигнато споразумение по четири от петте краткосрочни решения по проблема с ДДС измамите. Имайки предвид, че този пакет беше предложен в края на 2017 г., това е изключително голям напредък за нашето председателство“.

Повече по темата вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини