Туск предлага бежанци в центрове извън ЕС

Председателят на ЕС ще предложи и още няколко нови мерки по време на предстоящата дискусия в Брюксел

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Възможността бежанците, които търсят убежище в ЕС, да бъдат първо приемани в центрове извън територията на Съюза ще предложи председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на срещата на лидерите на общността на 28-29 юни.

В обръщение до ръководителите на общността той очертава основните насоки на разговорите, пише Investor.bg.

Незаконното преминаване на границите е намаляло с 96% от пика през октомври 2015 г., което означава, че предприетите мерки дават резултат и трябва да бъдат продължени, отбелязва Туск.

По време на дискусията в Брюксел той ще предложи няколко нови мерки, които да помогнат за решаването на проблема. Основата на политиката в тази област е ЕС да решава кой може да влезе в общността. "Неспазването на тази цел би била проява на слабост", пише председателят на Европейския съвет.

Едно от неговите предложения за решаване на кризата е създаването на центрове за приемане на мигранти, но извън ЕС, като така ще бъдат пресечени потоците на нелегални мигранти към общността. За целта ЕС ще може да потърси сътрудничеството на ООН и Международната организация по миграция (МOM), посочва председателят на Съвета.

Туск отчита още нуждата от гъвкав финансов инструмент за борба с незаконната миграция, както и по-засилено сътрудничество със страните на произход и транзит и ще предложи на лидерите на общността да работят в тази насока.
По време на заседанието ще бъдат дискутирани и други теми, сред които реформата в Икономическия и монетарен съюз, Brexit и срещата на върха на Г-7 в Канада.

"Въпреки неуморните ни усилия да запазим единството на Запада, трансатлантическите отношения са под огромен натиск поради политиката на президента Тръмп", посочва Доналд Туск и допълва, че разделенията не са единствено в търговията.

"Смятам, че трябва да се надяваме на най-доброто, но да сме готови да подготвим Съюза за най-лошите сценарии", пише в заключение председателят на Европейския съвет.

 

 

Последни новини
Още от Начало