Албания и Македония са силно амбицирани за членство в ЕС

Марин Лесенски, програмен директор в Институт Отворено общество, В развитие, 27.06.2018

Албания трябваше да изпълни условия по промяна в своята система на правосъдието, нещо подобно на това, което се искаше и от България.Страната промени до голяма степен конституцията си, което е нещо наистина много сериозно. За което беше и възнаградена. Македония бе възнаградена за усилията, които положи в политически аспект. Това каза Марин Лесенски, програмен директор в Институт Отворено общество, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Дали това ще са следващите страни, които ще станат част от ЕС? Отговорът е по-скоро не. Ако следим логиката на разширяването, трябва да отбележим, че комисията прие един документ, в който се казваше, че по-скоро Сърбия и Черна Гора са кандидатите, които ще се присъединят и които вече преговарят. По тази логика Македония и Албания ще са след тях“.

Той поясни още, че ЕС не е готов за Албания и Македония и има още много неща, които да се решат. Според него присъединяването на двете страни ще отнеме малко повече време от това, което отне на България. „Но ако те запазят темпото, може би ще напреднат. Ако Сърбия и Черна Гора напреднат по-бързо, това ще бъдат индикатор, какво ще се случва с Албания и Македония“.

 

Последни новини
Още от Начало