София е на 175-о място в класацията за най-скъпи градове за живот за чужденци

В класацията са включени 209 града, които се сравняват по над 200 критерия.

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

София е на 175-о място в световната класация на най-скъпите градове за чужденци през 2018 г., изготвена от консултантската компания Mercer, пише Investor.bg. Столицата е точно преди Букурещ и след Сан Салвадор.

София се издига с 9 места напред в сравнение с миналата година и заема най-високата си позиция поне от 2015 г. насам. През 2016 г. тя бе на 182-о място, а година по-рано – на 187-а позиция.

В класацията са включени общо 209 града, които се сравняват по над 200 критерия, включително цени на жилища, транспорт, храна, забавления, дрехи и др. Класацията има за цел да помогне на международните компании и правителствата за правилното определяне на заплатите на своите служители. Ню Йорк се ползва като базов град, а валутните курсове се измерват спрямо долара.

Най-скъпият град за чужденци в света тази година е Хонконг, измествайки миналогодишния лидер – Луанда. Двата града през последните години се редуват в челната позиция, но тази година анголската столица спада на доста по-ниско място – едва шесто.

Водещата позиция на Хонконг се обяснява най-вече с изключително скъпите жилища. Месечният наем за обзаведена къща с три спални по международните стандарти, и то разположена в подходящ квартал, струва средно 13 424 долара. За сравнение, подобно жилище в Ню Йорк би струвало 5 700 долара, а в Лондон – 6 991 долара.

В топ 10 на най-скъпите градове тази година има общо шест града от Азия. На второ място в класацията е японската столица Токио, а на четвърто и пето са съответно Сингапур и Сеул. Шанхай и Пекин пък са на седма и девета позиция.

От останалите градове в топ 10 два се намират в Швейцария – Цюрих на трето място, който е и най-скъпият град в Европа, и Берн - на десето, пише още Investor.bg

Като цяло градовете от Западна Европа са заели по-предни позиции в тазгодишната класация в резултат на засилването на местните валути спрямо долара и разходите за стоки и услуги. Градовете в Германия например бележат едни от най-резките издигания в класацията, като Франкфурт (68) и Берлин (71) скачат напред с 49 позиции, а Мюнхен (57) – с 41 позиции. Лондон пък излиза с 10 места напред до 19-о място.

За разликата от тях градовете в САЩ слизат надолу в ранглистата именно заради засилването на европейската икономика, което доведе до спад в цената на долара спрямо други водещи валути. Ню Йорк слиза 4 места надолу до 13-о – най-скъпият град в региона. Сан Франциско (28) и Лос Анджелис (35) спадат съответно със 7 и 12 места в класацията, а Чикаго (51) – с 20.

От градовете в нашия регион, които попадат в класацията, Истанбул е класиран на 163-а позиция, Атина – на 113-а, Тирана – на 172-а, Белград – на 181-а, Сараево – на 191-а, Скопие - на 197-та.

В дъното на класацията са Бишкек, Тунис и Ташкент.

Последни новини
Още от Начало