ЕС може да действа, ако САЩ наложат санкции срещу "Северен поток" 2

Според комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович ЕС е длъжен да защити своите икономически интереси

Снимка: Timothy Fadek/Bloomberg Снимка: Timothy Fadek/Bloomberg

Европейският съюз може да отговори, ако САЩ наложат санкции срещу "Северен поток" 2, става ясно от коментар на комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович по време на конференцията на Атлантическия съвет във Вашингтон, пише Investor.bg, позовавайки се на неговото изказване, което бе излъчено във видеоканала на организацията в Youtube.

"Ние също сме голяма икономика и сме длъжни да защитим своите икономически интереси, своите компании", каза Шефчович на въпрос каква ще бъде реакцията на ЕС по отношение на санкции в енергийната сфера и по-специално за "Северен поток" 2.

Той обаче беше категоричен, че в общността смятат САЩ за свой близък съюзник и предпочита да се водят преговори по този въпрос, а не "да се санкционираме". Комисарят посочи още, че в последните години в Брюксел се работи активно за запазване на транзита на газ през Украйна.

Част от стъпките в тази насока са модернизацията на газопреносната мрежа на Украйна и европейските компании са готови да участват в този процес, гарантира комисарят.

Защитниците на "Северен поток" 2 вече започват да приемат, че това не е изцяло търговски проект. "Никога не съм виждал изцяло търговски проект, който да предизвиква толкова тежки дискусии" на толкова високо политическо ниво за последните три години, каза Шефчович. Той посочи, че в момента в Брюксел се водят интензивни разговори с различни страни относно реализацията на този проект и отчете, че Германия е най-големият лобист за газопровода.

Дебатите не са лесни и има много политически трудности, каза още той и допълни, че ако бъде реализиран, "Северен поток" 2 ще спазва всички европейски правила. Комисарят отбеляза, че в месеците на австрийското председателство ще бъдат придвижени и промените в Газовата директива, която предвижда, че всички газопроводи в ЕС трябва да отговарят на записаното в Третия либерализационен проект.

България вече получи критики, че е забавила преговорите по тези текстове, за които сред европейските институции има силна подкрепа. "Знам, че австрийците са големи поддръжници на тази директива", коментира обаче Шефчович във Вашингтон.

Отвъд Океана той коментира още, че основната цел на Европейската комисия е да гарантира сигурността и прозрачността на енергийните доставки и премахването на изолираността на отделните държави, което ще бъде осъществено чрез интерконекторите. Брюксел работи усилено и за диверсификацията на доставките, като един от начините е втечненият газ.

В същото време енергията, използвана в ЕС, трябва да става все по-чиста, коментира още Шефчович.

Програмата на посещението му във Вашингтон предвижда още и участие в 27-та Световна газова конференция, става ясно от дневния ред на визитата му, публикуван от ЕК. На събитието Шефчович ще обърне внимание на бъдещото на европейския енергиен пазар. Предстоят и срещи с министрите на енергетиката на Русия Александър Новак и на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Последни новини
Още от Начало