Дилърите на Audi и BMW са сериозно притеснени след заплахите на Тръмп

Акциите на германските производители на борсите в САЩ започнаха да падат

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Само преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп отнова заплаши европейските автомобилни прозиводители с въвеждане на мита на тяхнната продукция. Засега нещата се ограничават с изявления на Трълп в Twitter, но автомобилни издания от Западна Европа потърсиха за коментар дилъри на BMW и Audi, за да научат позицията им, пише Automedia.bg 

Пред Automotive News вицепрезидентът на компанията Priority 1 Automotive Group - Марк Коен, изказа сериозно притеснения относно плановете на американския президент да въведе данък от 20% от внасяните от ЕС автомобили в САЩ. Той очаква подобно решение да се отрази негативно не само на рейтинга на Тръмп, но и да доведе до трагични последствия за компанията, която продава автомобили на концерните Volkswagen AG и Daimler AG в Балтимор, щата Мериленд.

На подобно мнение е и Франк Урсомарсо, шеф на компанията Union Park Automotive, която се е специализирала в продажба на автомобили от марките BMW, Jaguar и Volvo в щата Делауер. Според него, намеренията на Тръмп са доста плашещи, тъй като ще доведе до оскъпяване на немските коли и така ще даде предимство на компаниите, които произвеждан автомобили на територията на САЩ.

„Ние предлагаме BMW 750, за което получаваме 111 000 щатски долара. Ако обложите с 20% мито този автомобил, той няма да се продава така, както в момента”, категоричен е Урсомарсо.

Президентът на Американската асоциация на дилърите Коди Ласк на свой ред смята, че ако Тръмп въведе подобни мита, това ще доведе до подронване на доверието към американския автомобилен пазар. Това, в съчетания с увеличение на цените на стоманата и алуминия, може да предизвика катастрофа в автомобилната индустрия.

През 2017 г. Mercedes-Benz е продал в САЩ 373 240 нови автомобила, като резултатът е подобен на тези от 2016 и 2015 г. В американските заводи на марката се произвеждат единствено кросоувърите GLE и GLS, както и седанът C-Class (от края на 2014 г.).

Резултатът на BMW за миналата година е 305 685 бройки, като през 2016 той е 313 174, а през 2015 – 346 023. В Щатите компанията произвежда кросоувърите X3, X4, X5, X6 и X7, докато останалите модели се внасят предимно от Германия, пише още Automedia.bg.

На свой ред принадлежащатите на концерна Volkswagen Group брандове Volkswagen, Audi и Porsche записаха през 2017 г. съответно 339 676, 226 511 и 55 420 продажби. Компанията Volkswagen произвежда в завода си в Чатануга, щата Тенеси, кросоувъра Atlas и седана Passat, докато останалите модели не само на бранда, но и на концерна като цяло, се внасят в САЩ от чужбина.

Веднага след изявленията на Тръмп акциите на двата най-големи германски производителя - Daimler BMW и Volkswagen AG, започнаха да падат, което допълнително усложнява положението на концерните в САЩ.

Последни новини
Още от Начало