440 млн. паунда седмично струва Brexit на Великобритания

Това напълно опровергава твърдението на премиера Мей, че увеличение на финансирането на здравеопазването ще последва след Brexit

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Brexit е ощетил публичните финанси на Великобритания с 440 млн. паунда седмично, сочи ново проучване, според което британската икономика вече е с 2,1% по-слаба, отколкото щеше да бъде, ако беше гласувала страната да остане в Европейския съюз (ЕС), пише Investor.bg, позовавайки се на Business Insider.

Доклад на Центъра за европейскa реформa (CER) посочва, че благодарение на по-ниските приходи от данъци ударът от вота за напускане на ЕС върху публичните финанси възлиза на 23 млрд. паунда годишно.

Констатациите напълно опровергават скорошното твърдение на премиера Тереза Мей, че ще увеличи значително финансирането на здравеопазването с “дивидента от Brexit”, когато Великобритания престане да плаща към бюджета на ЕС.

“Знаем, че дивидентът на правителството от Brexit е мит”, коментира Джон Спрингфорд, заместник-директор на CER и автор на доклада.

Вотът струва на хазната 440 млн. паунда седмично - много повече, отколкото Великобритания някога е внасяла към бюджета на ЕС. Две години след референдума вече знаем, че вотът за Brexit е нанесъл сериозни щети на икономиката”, посочва още той.

Независимият статистически регулатор Office for Budget Responsibility също прогнозира, че Brexit ще увеличи британския дълг и дефицит.

Докладът е базиран на статистически модел, който сравнява сегашното икономическо състояние на Великобритания с хипотетичния сценарий, при който страната би гласувала да остане в ЕС. В този случай моделът е формиран от намирането на това при кои страни от ОИСР БВП, потреблението и данните за инвестициите най-добре отразяват представянето на британската икономика в 20-те години до референдума. Тези държави са Канада, Япония, Унгария и САЩ, които и няколко други предимно европейски държави.

Последни новини
Още от Начало