Срещата на ОПЕК със страните върви към повишаване на производството с 1 млн. барела дневно

Стефан Ангелов, главен брокер Международни пазари, Varchev Finance, В развитие, 22.06.2018

Последната информация за срещата на ОПЕК със страните е, че се върви към решение за повишаване на производството с около 1 млн. барела дневно. Към този момент информацията е, че Иран и Венецуела са единствените страни, които се противопоставят на това решение. Това каза Стефан Ангелов, главен брокер Международни пазари, Varchev Finance, във видео разговор за предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според експертa, това противопоставяне от страна на Иран, заедно с Венецуела, е разбираемо, тъй като страната има забрана да изнася петрол към САЩ, поради което за нея е по-добре да изнася по-малко количество на по-висока цена.

„Най-вероятно ще има решение и към момента вървим към плюс 1 млн. барела на ден.От друга страна, някой от делегатите побързаха да се произнесат, че това ще бъде максимумът и най-вероятно този 1 млн. барела повишение на производството няма да бъде достигнато, тъй като страните все още нямат капацитет да достигнат това производство. Очаква се на пазара да излизат около 600 000 барела на ден“.

Ангелов коментира и че няма причини, които да доведат до силно нарастване на цената на петрола, освен ако няма някакъв конфликт. По думите му, при тази висока цена, пазарът би трябвало да остане спокоен, от гледна точка на това, че производството в САЩ показва все по-големи мащаби на ръст. „Знаете, че през 2017 г. там се добиваха около 9,7 млн. барела, тази година се очаква да достигнат до 10,2 млн. барела, а догодина около 10,8 млн. барела, което са изключително големи по мащабите си производства“.

Главният брокер коментира още, че последните няколко дни виждаме голяма волатилност в цената и на двата сорта на петрол, но това най-вероятно се е очаквало заради срещата. „Срещата днес ще окаже влияние на цената на лекия петрол. Но това се наблюдава в краткосрочен план. В средносрочен план най-вероятно тази граница би трябвало да продължи да се понижава, както наблюдаваме последните два ни“.

Ангелов добави още, че цените на петрола в момента не би трябвало да указват сериозно влияние върху потреблението от гледна точка на това, че те са високи и икономиките би трябвало да реагират негативно. Според него все още тази цена е допустима и приемлива за тях.

Повече по темата вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Начало