Рекордни азиатски инвестиции в Лондон

Азиатски инвеститори са вложили рекордни суми в бизнес квартала на британската столица за първите шест месеца на тази година.

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Азиатските капитали, инвестирани в Ситито в Лондон, са достигнали рекорден обем през първите шест месеца на годината със сключени сделки на обща стойност 3,39 млрд. паунда (3,87 млрд. евро), сочат данни на консултантската компания Savills. Азиатските инвеститори имат дял от 70% от общия обем инвестиции, които възлизат на 4,90 млрд. паунда (5,60 млрд. евро), пише Investor.bg.

Заради активността им обемът от инвестиции в лондонското Сити през второто тримесечие на годината е достигнал най-високото си ниво от 2007 г. насам.

През същия период висока активност са имали и инвеститорите от Великобритания (14% от общия обем инвестиции), САЩ (7%) и Европа (5%), съобщава консултантската компания Savills.

Рекордното равнище на инвестициите на азиатските купувачи през първото полугодие на 2018 г. надвишава инвестициите им през същия период на 2017 г., когато са вложили 2,8 млрд. паунда (3,20 млрд. евро) и са държали пазарен дял от 54%.

Средно азиатските инвеститори са влагали 1,83 млрд. паунда (2.09 млрд. евро) в офиси в Ситито през първата половина на всяка предходна година.

Сред най-големите офис сделки през първата половина на годината са продажбата на Ropemaker Place за близо 650 млн. паунда (742 млн. евро) на сингапурската компания HoBee Land и на 5 Broadgate, закупена от хонконгската компания CK Asset Holdings за 1 млрд. паунда (1,14 млрд. евро), пише още Investor.bg

„Инвестиционните обеми в Ситито в Лондон отразяват нивото на търсене на инвеститорите, особено на инвеститорите от Азия. Това е още една положителна новина за Лондон, но несъмнено не е изненада въпреки твърденията за забавяне на пазара“, коментира Стивън Даун, ръководител на отдела за инвестиции в Централен Лондон в Savills.

„Имотният пазар в Лондон включва умели инвеститори, които знаят какво е истинска стойност. Провалените продажби в края на 2017 г. се дължаха на свръхамбициозна цена за някои „неосновни активи“, които бяха представени като основни, това не беше устойчив подход. Тези провалени продажби бяха неправилно интерпретирани от някои като сигнал за забавяне на пазара в Лондон. Но активността през 2018 г. показва, че търсенето е по-силно от всякога, стига инвеститорите са убедени, че цената е реалистична“, допълва той.

„През 2018 г. виждаме подчертано по-висока активност от южнокорейски инвеститори и тази тенденция ще продължи, тъй като получаваме все повече запитвания. Сингапурските инвеститори също са по-активни в придобиванията с фокус върху мащаба. На последно място продължава да се говори много за приток на японски капитали, но те все още не са в толкова големи количества в Лондон. Вместо това смятаме, че инвеститорите от Малайзия трябва да бъдат наблюдавани тази година, тъй като някои от най-големите фондове са подложени на натиск да влагат капитали в недвижими имоти“, отбелязва Рашид Хасан, отговарящ за трансграничните инвестиции в Savills.

Последни новини
Още от Начало