Продажбите на Mercedes са сериозно застрашени

Изострянето на търговските отношения между САЩ и Китай ще засегне и други производители.

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Търговският спор между САЩ и Китай ще се отрази негативно на някои от водещите автомобилни производители в света. Един от тези, които ще пострадат най-сериозно е германският концерн Daimler, съобщава Automedia.bg, позовавайки се на информация от Autonews.

Производителят от Щутгарт вече бие тревога, тъй като от 6 юли Пекин въвежда мита в размер на 25% за внесените от САЩ автомобили. В компанията са притеснени, защото голяма част от нейните коли за китайския пазар, се произвеждат именно в Щатите. И подобна мярка най-веротяно ще доведе до намаляване на продажбите в Китай.

Представител на Daimler вече обяви, че концернът няма как да намали цените на автомобилите си, за да компенсира клиентите. В Германия обаче не са убедени, че китайците ще се съгласят да купуват по по-скъпи коли, тъй като местният пазар изобилства от луксозни модели и купувачите просто ще се ориентират към други марки.

Въвежднето на допълнителни такси принуждава Daimler да търси нови варианти за производство и логистика. Обмисля се дори вариант за преместване на производството на „американските” автомобили на концерна в самия Китай, където германците имат собствени заводи. Този процес обаче ще отнеме много време и средства.

От търговския спор между САЩ и Китай ще пострадат и други производители. Един от тях е Volvo, който само преди дни откри първия си завод в Щатите. По време на церемонията президентът на компанията Хакан Самуелсон разкри, че ако Китай и Европа наистина въведат мита върху американските автомобили, то предприятието може дори да бъде затворено, тъй като губи смисъла си.

Проблемът в случая е, че Volvo няма нужда от такъв завод, за разлика от концерна Zhejiang Geely Holding, който е собственик на шведската марка. Това се вижда и от продажбите на Volvo през тази година. За първите 5 месеца компанията е продала в САЩ 37 754 автомобила (увеличение с 40,9% в сравнение с 2017 г.), но това е едва 15% от продажбите в цял свят.

Сега предприятието в Южна Каролина се използва само за новия седан Volvo S60, чието предишно поколение не се продаваше добре в Щатите. Там предпочитат кросоувърите Volvo XC90 и Volvo XC60, на които са падат близо 65% от продажбите на марката в страната. А тези модели се внасят от чужбина. 

Самият завод струва 1,1 млрд. долара на Geely, като идеята на китайците е в него да се произвежат автомобили от новата премиум-марка Lynk&Co. За да може обаче да бъдат покрити разходите, предприятието трябва да започне да изнася коли в чужбина, пише още Automedia.bg

„Искаме да изнасяме част от автомобилите, които произвеждаме в САЩ, но ако Китай и Европа въведат високи мита, това ще стане невъзможно. Да, подобни действия противоречат на логиката на съвременната икономика, която предполага голям стокооборот между отделните държави”, коментира Самуелсон, цитиран от Automotive News.

Последни новини
Още от Начало