Великобритания ще иска 65 паунда от граждани на ЕС за оставане в страната след Brexit

Гражданите на ЕС във Великобритания ще могат да се регистрират от есента за получаването на право на пребиваване след Brexit

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Гражданите на Европейския съюз, намиращи се във Великобритания, ще могат да се регистрират от есента за получаването на право на пребиваване след Brexit, пише Investor.bg, позовавайки се на Франс прес.

Повече от четирите милиона граждани на държави членки на ЕС, които продължават да живеят във Великобритания, ще могат да се ползват от свободата на движението през преходния период от 21 месеца след излизането на страната от ЕС на 29 март 2019 г.

Тези граждани ще могат да започнат да се регистрират за получаване на право на пребиваване "от есента на тази година", като целта е механизмът да заработи с пълна сила преди март 2019 г. и да е възможно най-опростен, заяви британският вътрешен министър Саджид Джавид пред Камарата на лордовете.

Молбите за получаване на право на пребиваване ще могат да се подават онлайн и чрез телефонно приложение, обяви правителството. Подателите ще трябва да докажат самоличността си, да предоставят доказателство, че пребивават във Великобритания и не са извършили сериозни правонарушения. Няма да се изисква гражданинът да има определен минимален доход.

Пребиваващите във Великобритания преди края на преходния период (31 декември 2020 г.) граждани на ЕС ще могат да подават молбите си до 30 юни 2021 г.

Цената за подаването на молба ще е 65 британски лири, а за ненавършилите 16-годишна възраст - 32,50 лири.

Междувременно министър-председателят на Ирландия Лио Варадкар предупреди днес Великобритания, че не й остава много време, за да си осигури плавно излизане от ЕС, предаде ДПА.

"Нека бъда откровен. Няма много оставащо време, ако трябва да сключим споразумение и то да бъде задействано до момента, когато Великобритания напусне Европейския съюз", каза той след среща с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ на ЕС по Brexit Мишел Барние. По думите на Варадкар на срещата е имало "пълно съгласие", че трябва да се положат допълнителни усилия за успеха на преговорите.

Ирландският вицепремиер и министър на външните работи и търговията Саймън Ковини каза преди това в интервю, че британският премиер Тереза Мей трябва да удържи обещанието си за бъдещата граница между Великобритания и Ирландия. Пред националната електронна медиа Ар Ти И Ковини подчерта, че неговата страна е искала и очаквала "значителен напредък в преговорния процес през юни", но британското правителство не е било в състояние да го осигури.

Тази позиция на Дъблин беше подкрепена от Юнкер, който каза, че това е и позицията на останалите членове на ЕС. Той се съгласи, че британската страна трябва да предприеме значими стъпки в преговорите.

"Искам отново и отново да го кажа ясно, че Ирландия не е сама, Ирландия е подкрепена от 26 държави членки и от Комисията и това няма да се промени", каза председателят на ЕК, преди да произнесе реч пред двете камара ни ирландския парламент. "Твърдо съм против изкушението да бъде изолирана Ирландия. Ирландия трябва да бъде част от сделката", подчерта той.

След преговорите си с Тереза Мей вчера в Лондон Мери Лу Макдоналд, лидер на ирландската републиканска партия "Шин Фейн", каза, че британският премиер "е омаловажила ангажимента на своето правителство" към претенциите на Дъблин. Ирландското правителство и 27-те от ЕС трябва да бъдат нащрек и да не допуснат Великобритания да наложи свой дневен ред, каза опозиционният лидер, като призова за защита на ирландските граждани, икономика и политически процес.

Последни новини
Още от Начало