Има потенциал за консолидация на банковия сектор в Европа

Мартин Паев, изпълнителен директор на СОРТИС Инвест, В развитие, 21.06.2018

В пет държави в Европа има висока концентрация на малко на брой банки. Това са Естония, Гърция, Литва, Холандия и Кипър. Там най-големите банки държат много голям пазарен дял, като почти няма малки банки. България и около половината от държавите в Европа са в категорията на ниска концентрация. Това коментира Мартин Паев, изпълнителен директор на СОРТИС Инвест, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Показвайки графика с индекса Херфиндал-Хиршман за Европа и такава с пазарен дял на петте водещи финансови институции по държави, Паев обясни, че петте водещи финансови институции в България имат почти 60% пазарен дял, докато в най-концентрираните пазари този дял стига почти до 100%. Двете графики показват, че в почти всички държави концентрацията в банковата индустрия се увеличава.

„През последните десет години постепенно продължава консолидацията на банковия сектор. Това е един от секторите, в които има доста големи икономии от мащаба. Логичен процес е да намалява броят на банките“. Паев поясни още, че през годините банките в ЕС намаляват. Има периоди, в които се осъществяват повече сделки или се случват по-големи и знакови такива, като тогава започва да се говори за консолидация.

Гостът коментира още, че в последно време са били обявени четири потенциални големи сделки в Европа. Като пример той даде евентуалното сливане на Уникредит със Сосиете Женерал, което все още е на ниво много рани разговори, както и потенциално сливане на Дойче банк с Комерс банк.

„Част от тези сделки, поради това, че самите банки имат проблеми в портфейлите, вероятно ще се забавят доста дълго, ако се случат въобще“.

Паев допълни още, че посоката за създаване на паневропейски банки е вярна.“ ЕС представлява един единен пазар, който все още не работи като такъв. И банковата система е един от секторите, в които това все още не се случва. С приемането на единният регулатор в еврозоната, към което и България проявява инциатива да се присъедини, това малко по малко ще се случи“.

Повече по темата вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Начало