Общата селскостопанска политика остава с близо една трета от бюджета

Цветин Филипов, репортер на Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 20.06.2018

Една трета от бюджета на Европейската комисия ще бъде разпределен за селскостопански политики след 2020 г. Днес, на официална конференция в София, бяха представени законодателните предложения на Брюксел за селскостопанска политика на общността за новия програмен период. Репортерът Цветин Филипов, Bloomberg TV България, показа акцентите по темата в репортажа си за предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Бюджетът, който предлага Европейската комисия, е 1279 млрд. евро, от които 365 млрд. са за обща селскостопанска политика. Това е намаление с 5% на текущи цени и 12% в константни цени. Общите цели бяха определени в комуникацията на комисията. Първата е свързана с конкурентноспособността, втората с околната среда и третата с териториалният баланс“, коментира Марио Милушев, директор в Главна дирекция „Развитие на селските райони“ в ЕК.

Веселина Комитска, „Развитие на селските райони“ към ЕК, поясни, че се спазват правилата за публична интервениця, за частно складиране, за маркетинговите стандарти и правилата за сътрудничество между производителите. Това, което се предвижда в секторите плодове и зеленчуци, вино, пчеларство, зехтин и хмел трябва да влезе в общият стратегически план на всяка една държава членка.

На официалната пресконферениця се поясни още, че ще се запази приемственост на кредитираните разплащателни агенции и сертифицирани органи. „Базирано е на досегашният опит, че интегрираните системи за администратиране и контрол, през които се извършват приблизително 88% от плащанията, работят доста ефективно – за това те се запазват“, допълни Елица Живкова, „Финансови инструменти“ към ЕК.

Последни новини
Още от Начало