Има ли напредък цифровизацията на българската икономика?

Стефан Христов, Председател на фондация „Граждани срещу бюрокрацията“ и Харалан Александров, социален антрополог, В развитие, 20.06.2018

Може ли хартията да убие компютъра? Дори и да звучи абсурдно е факт, че е възможно. Голяма част от услугите се развиват, дори и да има още много работа в тази насоченост. Тази тема коментираха Стефан Христов, Председател на фондация „Граждани срещу бюрокрацията“ и Харалан Александров, социален антрополог, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

За разлика от Франция например, където всяко освобождаване на група от администрацията води до сериозни политически сътресения, в България е възможно да се премине по-лесно към цифровизация на икономиката. „Ние сме в много добър момент да направим тази стъпка. Освен това имаме много талантливи програмисти. Най-авангардната и цифровизирана част от нашата икономика отдавна вече функционира по този начин“, поясни Александров. По думите му се задълбочава пропастта между тези, които вървят напред и тези, които изостават. "Това вече е политически проблем и трябва да се помисли, как да се оправи той".

Стефан Христов поясни, че има два аспекта, върху които трябва да се работи по-усилено. Първо трябва да се дефинира какво е „траен носител на информация“, защото в обществото витае твърдението, че трайният носител е на хартия. Вторият проблем е идентификацията. „За да използваме електронни услуги, това е нещото, което спъва хората основно. Когато трябва да инсталираме един електронен подпис има проблем с инсталацията. Проблемът тук идва от това, че в нормативните актове са конкретизирани конкретни технически средства, а това трябва да бъде генерализирано“.

Гостите коментираха още, че в момента доста успешно се разработва системата за междурегистрова обмяна на информация, с която от първи ноември се забранява на всяка една администрация да прехвърля документи на хартия.

Повече по темата очаквайте във видео материала. 

Последни новини
Още от Начало