Ford Motor Co. и Volkswagen AG подготвят стратегически съюз

Основната цел на двете компании e постигането на по-голяма конкурентоспособност в световен мащаб

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Компаниите Ford Motor Co. и Volkswagen AG проучват как биха могли да работят заедно, за да се конкурират по-добре в световен мащаб, тъй като автомобилите използват все по-напреднали технологии, а очакванията на клиентите се развиват, съобщава БНР, позовавайки се на агенция MarketWatch.

Двете водещи компании съобщиха във вторник, че проучват възможността за стратегически съюз, който може да включва съвместно разработване на гама от превозни средства с търговска цел, както и други проекти. Те обаче подчертаха, че не обсъждат варианти за размяна на пакети от акции или други подобни споразумение, което означава, че двата автомобилни гиганта не са преговарял за евентуално сливане.

През последните месеци Volkswagen AG одобри план за подготовка на Volkswagen Truck&Bus - подразделение за търговски превозни средства, което евентуално да бъде листвано на фондовите борси още през следващата година.

"Пазарите и търсенето на клиентите се променят с невероятна скорост", посочи д-р Томас Седран, ръководител стратегии на Volkswagen AG и допълни: "Двете компании вече имат силни и допълващи се позиции в различни сегменти на автомобилите с търговска цел".

От своя страна Ford Motor Co. работи върху прилагането на т. нар. "корпоративен фитнес план", чиято цел е да намали натрупаните разходи през следващите четири години с 25,5 млрд. долара и да помогне на базираната в Диърборн (Мичиган) компания да подобри своята доходност и рентабилност спрямо двата си традиционни съперника - General Motors Co. и Fiat Chrysler Automobiles NV.

По-рано тази седмица Ford Motor Co. закупи отдавна изоставена жп гара в Детройт, която планира да превърне в технологичен център за развитието на електрически и безпилотни (автономни) автомобили. Компанията заяви, че се стреми да се трансформира от стар традиционен производител до продавач на високотехнологични транспортни услуги.

Последни новини
Още от Начало