Българското предложение за промени в правилата за миграцията се подкрепя от Франция

Голяма част от страните в ЕС подкрепят нашето предложение

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Френският премиер Едуар Филип изрази днес подкрепа за предложението на българското председателство на Съвета на ЕС за промени в правилата за миграцията и предоставянето на убежище. Той коментира този въпрос на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, пише Investor.bg, позовавайки се на БТА.

Българското предложение има подкрепата на значителна част от държавите в ЕС, според които то представлява добра основа за предстоящите разговори в Европейския съвет в края на следващата седмица. Те ще бъдат предшествани от насрочена днес в Брюксел за 24 юни среща на няколко страни от ЕС за предварително обсъждане на възможностите за постигането на решение и за изслушването на предложението на Германия.

Юнкер уточни, че той ще бъде домакин на неделната среща, но не той я е свикал. Председателят на ЕК предупреди, че след срещата в неделя няма да има пресконференция. Той заяви, че "други" отказват да свикат такава среща, без да уточни кого има предвид.

Би било полезно предварително да обсъдим въпроса, процесът заслужава подготовка. Имам идеи за решение, които засега няма да изложа. Ако всички бяха постъпили мъдро при преразглеждането на правилата от Дъблин, нямаше да бъдем изправени пред днешните проблеми.

Филип призова всички да бъдат на висотата на предизвикателствата. По неговите думи Франция пресява в южните части на Либия някои от мигрантите, за да прецени дали могат да получат закрила в ЕС. По неговите думи този подход е част от търсеното решение.

Последни новини
Още от Начало