Шефът на Audi арестуван заради Дизелгейт

Има съмнения, че Руперт Щадлер укрива доказателства

Руперт Щадлер. Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Руперт Щадлер. Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Шефът на Audi Руперт Щадлер е бил арестуван във връзка с разследването на глобалния скандал „Дизелгейт”, съобщи агенция Reuters, като се позовава на информация от Volkswagen, предава Automedia.bg 

„Заповедта за арест е заради разследване на укриване на доказателства”, потвърдиха по-късно от прокуратурата в Мюнхен. Самият Щадлер винаги е твърдял, че няма нищо общо с „Дизелгейт” и няма никаква вина по случая. По-рано в дома на Щадлер бяха извършени няколко обиска, като е много вероятно резултатите от тях да са довели до ареста му. 

Щадлер работи във Volkswagen от 1994 година, а от 2007 година е сред висшите мениджъри на Audi. В прокуратурата са на мнение, че тъй като Щадлер е станал част от шефовете на марката две години преди VW да започне да оборудва колите си със софтуеъра, който заблуждава на тестовете за нивата на вредни емисии, то едва ли не е знаел нищо по въпроса. 

Според прокуратурата дилърите на Audi са продали около 210 000 дизелови автомобила в Европа и САЩ, които са били оборудвани с такъв софтуеър. ВВС уточни, че през май Audi потвърди, че около 60 000 дизелови А6 и А7 може да попаднат в обсега на скандала „Дизелгейт”, а миналата седмица шефовете на VW се съгласиха да платят 1 милиард евро глоба заради манипулации на данните за нивата на вредните емисии на колите, произвеждани от гиганта.

Още новини от света на автомобилите четете на Automedi.bg 

Последни новини
Още от Начало