Имотните милиардери в Ирландия са над 4500 души

15 имота на стойност над 1 млн. евро се продават всяка седмица в страната

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Броят на „имотните милионери“ в Ирландия, които притежават имот на стойност 1 млн. евро или повече, надхвърля 4500 души, съобщава онлайн изданието World Property Journal, като се позовава на Доклада за богатството на компанията Daft.ie, пише Investor.bg

Цените на жилищата растат със 7,3% на година, в резултат на което сега средно 15 имота, продавани на седмица в страната, са на стойност 1 млн. евро или повече. В луксозния сегмент на пазара от януари тази година досега са осъществени 266 трансакции на стойност поне 1 млн. евро, което отговаря на малко над 1,5% от общия пазар.

Това е повече от миналата година, когато трансакциите за 1 млн. евро или повече са възлизали на 1,62% от пазара, значително повече в сравнение с 2016 г. (1,34%).

Най-голяма концентрация на имотни милиардери има в град Далки (609), следван от Блекрок (576) и Ратгар (551). По отношение на локацията най-скъпият имотен пазар в страната е Дъблин.

„Последните данни показват силен ръст на броя на имотните милионери, чиито домове са на стойност един милион евро или повече, в района на Дъблин. Това е добра  новина за собствениците на жилища, но също така е показателно за начина, по който се променя нашата икономика. Жилищното богатство се ускорява най-бързо на редица пазари в Дъблин и околностите му. Това показва, че достъпът до работни места и редица други градски удобства все още е от основно значение за хората, търсещи жилище“, казва Ронан Лайънс, икономист в компанията Trinity College Dublin и автор на Доклада за богатството.

Общата стойност на жилищните имоти в Ирландия достига малко над 420 млрд. евро, сочат данните въз основа на 1,7 млн. обитавани жилища в страната.

Последни новини
Още от Начало