Гърция има големи икономически ползи от подписването на споразумението с Македония

Бойка Атанасова, журналист, Светът е бизнес, 18.06.2018

Подписването на споразумение между Скопие и Атина за името на Македония беше много добра крачка от страна на гръцкото правителство. Сложи се край на спор между страните, който съществува от 25 години. Оттук нататък Гърция може да придобива само дивиденти от сключеното споразумение. Това каза Бойка Атанасова, журналист, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Атанасова посочи, че лостовете, довели до подписването на споразумението, са чисто икономически. Тя добави, че след подписването на споразумението се очакват компромисни решения за дълга на Гърция, намаляване на лихвите и предстоящи парични потоци към страната. .

Това беше една сделка, която ще доведе Гърция до по-положителен развой на нещата оттук насетне. Определено премиерът Ципрас се опитва да върне Гърция на световните пазари с това споразумение. Той търси начини да подобри трудната икономическа ситуация, в която страната се намира в момента. 

Факт е, че след икономическата криза, бизнесът в Гърция по-скоро се измести от страната и на този етап основното, което се развива там, е туризмът, припомни Атанасова. 

Тя добави, че пред Гърция има възможност да стане и газов хъб на Балканите. Идеята е средиземноморски газ да се прекарва през Гърция към Италия и ако това се случи и споразумение бъде подписано, то също значително ще подпомогне икономиката на страната, каза още  Атанасова.

Предсрочни избори може да има в страната най-вече заради „Независима Гърция“. Журналистът я посочи като партията, която към момента внася напрежение в управляващата коалиция. Тя добави, че е непредвидимо какво би се случило в партията, чиито депутати в парламента започват да намаляват към момента.

Партия "Нова демокрация" определено има проблеми с управлението на Ципрас и смята, че то не води държавата в правилната посока, каза още Атанасова. Тя добави, че партията прави всичко възможно за предизвикването на нови избори, използвайки недоволството на гърците в момента след подписването на споразумението с Македония. Според Атанасова е възможна коалиция между "Нова демокрация" и "Златна зора".  

Вижте във видео материала целия разговор по темата.

Последни новини
Още от Начало