Русия и Саудитска Арабия се разбраха за безсрочно продължаване на споразумението ОПЕК +

Споразумението предвижда регулиране на добива на петрол

Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Русия и Саудитска Арабия са се договорили за безсрочно продължаване на споразумението ОПЕК +, което предвижда регулиране на добива на петрол. Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак, предава БНР.

Новак обясни, че новото споразумение се основава на договореното преди две години на среща в Москва между руския президент Владимир Путин и саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман. "Не са предвидени конкретни обеми, а по-скоро възможността за регулиране на добивите тогава, когато е необходимо", посочи Новак. 

По думите му Москва и Риад планират да предложат на страните от ОПЕК + да увеличат добивите през последните 4 месеца на предстоящата година до милион и половина барела на час. Президентът Путин разговаря преди няколко дни за бъдещето на споразумението със саудитския престолонаследник. 

Мохамед Бин Салман пристигна в Москва за откриването на Световното първенство по футбол. Той изгледа първия мач между Русия и Саудитска Арабия от официалната ложа на стадион "Лужники" в компанията на Владимир Путин и президента на ФИФА  Джани Инфантино . 

Последни новини
Още от Начало