Британците - с най-висок бюджет за лятната ваканция от европейците

Изследване на института Yougov, проведено сред 9 хил. души, показва колко смятат да похарчат европейците за почивка през лятото

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Датчаните са най-активни в Европа в планирането на лятната си ваканция, показва изследване на института Yougov сред 9 хил. европейци, информира Investor.bg, позовавайки се на френския вестник Les Echos.

65% от жителите на скандинавската страна планират да заминат на ваканция това лято, а след тях се нареждат италианците и испанците (64%), португалците (59%) и британците (58%). Само 51 на сто от французите планират да заминат във ваканция през лятото, като изпреварват единствено германците, едва половината от които планират лятна ваканция.

Британците са заделили най-голям бюджет за летния си отдих - от 2272 евро, следвани от италианците с 2110 евро и германците с 2099 евро. Следват испанците с 1940 евро, французите с 1787 евро, португалците с 1431 евро и датчаните с 1385 евро.

Разликите в бюджета не са свързани с различния стандарт на живот в европейските страни. Брутнит вътрешен продукт (БВП) на човек от населението във Франция, например, е по-висок от този в Испания и Италия, но жителите на последните две държави са предвидили да заделят по-голям бюджет за лятната си ваканция.

За сметка на това датчаните смятат да похарчат само 1385 евро това лято, въпреки че БВП на човек от населението е значително по-висок, отколкото в другите европейски страни, изследвани от Yougov.

Разликите в бюджета се обясняват по-скоро с „културните различия“, най-вече във връзка с отношението към парите и консумацията. 58% от британците смятат, че парите са да се харчат и са възприемани като средство за удоволствие, докато само 44% от пестеливите датчани са на същото мнение.

Полът и социалният статус също оказват влияние върху намеренията за заминаване на ваканция и планирания бюджет. Мъжете и хората с високи доходи очаквано смятат да похарчат повече пари по време на лятната си ваканция от останалите, показва изследването. 

Последни новини
Още от Начало