Защо се стигна до разрив в отношенията между САЩ и Европа?

доц. Иво Инджов, експерт по политически комуникации, Клуб Investor, 16.06.2018

Безспорно има разрив в отношенията между САЩ и Европа, но едва ли може да се очаква яростна конфронтация. Политическите отношения и политическите култури във водещите западноевропейски страни и САЩ не позволяват да се мисли за такъв сценарии. Това коментира доц. Иво Инджов, експерт по политически комуникации, в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Със сигурност европейските страни започват да мислят за това, какво да правят от тук нататък, а Германия прояснява идеята, че са необходими повече европейска интеграция и сближаване с Франция, допълни експертът.

По въпросът за търговските войни САЩ – Европа Индожов коментира, че това е резултат от политиката на протекционизъм на Тръмп, който е започнал да наказва страните, които изнасят прекалено много в САЩ. Началото, поставено с алуминии и стомана, може да се разшири с готвените мерки и за автомобилната индустрия, от които силно потърпевша би била Германия, като силно експортно ориентирана страна.

Според експертът в по-дългосрочен план най-голям губещ от политиката на Тръмп би била Европа, ако не се мобилизира. „До сега Европа имаше специални отношения със САЩ, факт е, че те вече нямат такива измерения и Европа трябва да направи всичко възможно, за да заговори със собствен глас, да има собствена геополитическа тежест. Това трябва първо да се случи в сферата на външната политика и отбраната, както и да реши задачите си в еврозоната“.

Повече вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Начало