Трансбалканският газопровод никога няма да бъде затворен

Васко Начев, енергиен експерт, Клуб Investor, 16.06.2018

Икономически най-изгодно е, да се ползва този газопровод, който в момента минава през Украйна и се използва към момента. При срещата си с Ангела Меркел президентът Путин ясно е заявил, че никога не е имало намерения да бъдат прекъснати доставките на газ през Украйна. Това коментира Васко Начев, енергиен експерт, в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

„Единствената причина за това е, че няма друго място, на което могат да бъдат съхранявани толкова големи количества газ“, поясни енергийният експерт. Той допълни, че Русия иска железни гаранции, ако доставяме газ през „Турски поток“, защото иска да бъде единствен ползвател на този газопровод.

„Съгласно Трети енергиен пакет, това не е възможно да се случи и те очакват Европа да задраска своите правила и да се съгласи. Аз не смятам, че изобщо има такъв вариант“.

Начев коментира още, че откриването на TANAP е нещо революционно, защото за първи път има реална възможност да постъпва газ в посока юг-север. Той допълни, че TANAP ще пренася газ по посока Италия и през Гърция към България, като 6 млрд. от капацитета на този газопровод ще остава в Турция за нуждите на самата Турция. По думите му през 2019 г. реално ще започне да постъпва газ от находището „Шах Дениз 2“. Което означава, че има транзитен период, в който той няма да бъде натоварен. Но така или иначе той съществува и готов е за експлоатация.

"Това е част от този прословут Южен газов коридор, за който всички мечтаем и в продължение на 30 години говорим за него. Ето - част от него вече е факт“.

Повече по темата вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Начало