Нов мандат за ръководителя на Renault

Карлос Гон получи нов четиригодишен мандат и иска да използва доверието, за да доведе до край интеграция между Renault, Nissan и Mitsubishi.

Карлос Гон, президент на Renault. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Карлос Гон, президент на Renault. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Ръководителят на автомобилния концерн Renault Карлос Гон спечели битката с френската държава и получи нов мандат от общото събрание на акционерите, както и одобрението им за допълнителното му възнаграждение от 7.4 млн. евро за 2017 година. Директорът на Renault, Nissan и Mitsubishi обеща да доведе до край интеграция между Renault и партньорите Nissan и Mitsubishi, пише Investor.bg, позовавайки се на Automedia.bg. 

Много анализатори гледаха на тазгодишното общо събрание като на тест за плановете на Гон, особено след като френската държава, която притежава един от основните дялове в компанията, се противопостави на бонуса му. Гон трябваше да получи 7.4 млн. евро от Renault за 2017 в добавка към вече изплатените му 10 млн. долара от Nissan. 

В крайна сметка 56% от акционерите подкрепиха бонуса и утвърдиха нов 4-годишен мандат за Карлос Гон. Той обяви, че до 2022 г. си поставя за цел да „преработи“ алианса, защото „възникват много въпроси дали сегашната система може да продължи“. До момента японската и френската компания в много отношения се стараеха да пазят независимостта си, вероятно и заради опасенията от намеса на правителството в Париж. Bloomberg твърди, че сега се водят преговори за окончателното им сливане. 

Обединенито има сложна структура: Nissan притежава 15% от капитала на Renault, но без право на глас. Renault, която е по-малка като оборот и пазарна капитализация, държи 44% от Nissan с право на глас. Nissan контролира Mitsubishi, а френската държава има 15% акции в Renault. 

Акционерите утвърдиха и назначаването на Тиери Болоре за главен оперативен директор на Renault, което го прави основен фаворит да наследи Гон след 4 години. Самият Гон го окачестви като „добър кандидат“ за поста. 

Карлос Гон, роден в Бразилия от ливански родители и отраснал във Франция, пое Renault през 90-те години и успя да изведе закъсалата компания на печалба. След това само за година върна Nissan от ръба на банкрута и създаде съюза между двете компании. През 2017 г. обединението Renault-Nissan-Mitsubishi бе най-големият производител на леки автомобили в света, изпреварвайки дори Volkswagen, ако не се брои поделението за камиони на германците. 

Последни новини
Още от Начало