Brookfield Asset Management оглавява най-големите имотни компании в света

Класация на Forbes на най-големите имотни компании в света.

Снимка: Kevin Van Paassen/Bloomberg *** Local Caption *** Bruce Flatt Снимка: Kevin Van Paassen/Bloomberg *** Local Caption *** Bruce Flatt

Ако не сте посещавали Долен Манхатън в последните няколко години и не сте се разхождали в едноименния му търговски център, вероятно никога не сте чували за Brookfield Asset Management.

Въпреки че не е особено популярна, канадската компания е придобила бизнес имоти с обща приблизителна площ от 37 млн. кв. м и изпреварва останалите инвестиционни компании в имоти по почти всички значими финансови показатели, пише Investor.bg 

Сред листнатите на борсата имотни компании Brookfield Asset Management е натрупала най-големите активи (196 млрд. долара), най-високите доходи (47,6 млрд. долара) и е трета по печалба (2,3 млрд. долара) и по пазарна капитализация (38,9 млрд. долара).

Това я превръща в най-голямата компания за инвестиции в имоти в света и в най-добре представената канадска фирма в класацията на списание Forbes Global 2000  за 2018 г. на най-големите и влиятелни публични компании. Тя се основава на четири показателя с еднаква тежест – приходи, печалба, активи и пазарна капитализация.

Класацията включва компании от 60 страни, които в последните 12 месеца са постигнали 39,1 трлн. долара от продажби и обща печалба от 3,2 трлн. долара. Общите им активи възлизат на 189 трлн. долара, а комбинираната им пазарна стойност достига 56,8 трлн. долара.

Топ десет на най-големите публични компании в света е доминиран от китайски компании. Две китайски банки ICBC и China Construction Bank, заемат първите две места, следвани от JPMorgan Chase, Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, Agricultural Bank of China, Bank of America, Wells Fargo, Apple, Bank of China и Ping An Insurance Group.

Конкретно инвеститорите в имоти са били оценени не само по печалбата, но и по мащаба и качеството на имотите, които притежават, отбелязва Forbes. Активите на Brookfield са разнообразни и включват от офиси в Южна Корея до студентски жилища в Лондон.

38 компании, инвестиращи в имоти, попадат в Global 2000 тази година, като сред тях не е гигантът за частен капитал Blackstone, който има огромно имотно портфолио, но също така инвестира в много други видове активи, пише още Investor.bg

В класацията намират място диверсифицирани компании като Brookfield, която наред с имотните активи инвестира в инфраструктура и възобновяема енергия, както и по-специализирани компании като American Tower Corporation, най-големия собственик на телекомуникационни кули в САЩ, американската компания за бизнес имоти Simon Property Group и краля на складовете Prologis.

23 от 38-те най-големи имотни компании в света идват от САЩ, включително четири в челната петица. Пет от останалите компании са австралийски, а останалите са предимно от Франция и Великобритания.

В топ десет на най-големите имотни компании в света, след Brookfield Asset Management, се нареждат американските American Tower Corporation, Simon Property Group, Annaly Capital Management, Prologis , хонконгската Link REIT,американската Weyerhaeuser, френските Gecina и Klepierre и австралийската Westfield. 

Последни новини
Още от Начало