Регистрирана е първата транзакция с дериват в България

Николай Ялъмов, Капман Холдинг, Клуб Investor, 16.06.2018

През тази седмица на алтернативният пазар в България, капиталов пазар наречен MTF Sofia, беше регистрирана първата транзакция с дериват. Деривативен финансов инструмент, при който има отложена доставка на транзакция. Това коментира Николай Ялъмов, Капман Холдинг, в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Дори и в момента да няма движение на пазара у нас, през предните 8 месеца наистина имаше повишение на българските акции и това не може да бъде отречено. „При това с добър процент, многократно превишаващ процента на доход от депозити“, допълни Ялъмов.

Специалистът коментира още, че има очаквания и тенденции лихвите във Великобритания да се повишат, но това може би е, за да компенсира икономически показатели. По думите му такова увеличение в Европа не се очаква.

Николай Ялъмов сподели и своето мнение, че със сериозните мерки срещу внос от Китай, Тръмп е постигнал нещо много важно – а именно разчупване на леда със Северна Корея.

"Основно въздействие върху Северна Корея беше от Китай. Те бяха огромен посредник и всичко се случи основно с тяхната воля. Две срещи на най-високо ниво вероятно са предхождани от доста разговори между тези две страни“.

Той сподели още, че при петролът има и много други фактори, не само лихвите в САЩ и тяхното повишение. За цените му има много голямо значение и обемът на потреблението в останалите големи икономики „Очаквам самите производители да ограничат експорта си, защото тази цена много ги устройва. Не биха рискували последващо сериозно повишение на цената. Всички знаем, че след голямо повишение идва голямо понижение“.

Повече от коментара вижте във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Начало