Как пазарите реагираха на решенията на ЕЦБ?

Андрей Стойчев, ръководител Риск мениджмънт във финтех компанията Trading 212, Бизнес старт, 15.06.2018

Андрей Стойчев, ръководител "Риск мениджмънт" във финтех компанията Trading 212, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Андрей Стойчев, ръководител "Риск мениджмънт" във финтех компанията Trading 212, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Капиталовите пазари възприемат доста положително решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ). Както обявеното запазване на основните лихвени проценти, така и предстоящият край на програмата за изкупуване на активи накараха купувачите да се активизират и имаше покачвания на основните индекси в рамките на 0,5 – 2% (Великобритания, Франция, Германия и др.), което не се случваше напоследък. Валутните пазари също реагираха бурно, но в обратна посока – еврото поевтиня. Причина за това беше новината, че лихвеният процент ще остане непроменен. По-агресивните покачвания на лихвения процент, които обяви Фед, също доведоха до сериозна разпродажба на еврото спрямо долара. Това каза Андрей Стойчев, ръководител "Риск мениджмънт" във финтех компанията Trading 212, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Оптимизмът на инвеститорите в Европа идва със забавянето на покачването на лихвения процент, което прави капиталовите пазари атрактивни, каза още Стойчев. При стартиране на покачване на лихвите, очакванията за доходност на капиталовия пазар ще намалеят, добави той.

Ефектите от края на програмата за изкупуване на активи би следвало да бъдат стабилизиране и забавяне на  темповете на нарастване на инфлацията. ЕЦБ действа със стабилни, бавни и сигурни темпове към момента и цели да достигне подножието и стойности около 2%, коментира още Стойчев.

Той посочи, че корекцията на прогнозата за икономически растеж на ЕЦБ не буди поводи за  притеснения. Причината е ситуацията в Италия и южните държави в еврозоната като цяло, добави Стойчев. 

Заплаха от засилване на протекционизма, която е основен риск в еврозоната, Стойчев коментира като нещо все още неясно и твърде променливо поради непостоянството в решенията на американския президент Доналд Тръмп.

„Не всички приемат търговската война толкова сериозно, колкото би трябвало, ако тя наистина се случи. Това идва от непоследователността и хаотичността в решенията на американския президент. Дори да се развие тази война едва ли тя ще се запази за дълъг период от време. “

Очаквайте видео материал с целия разговор. 

Последни новини
Още от Начало