Как Netflix доведе до истерия най-големите телевизионни компании?

Традиционните медийни компании са в търсене на варианти да победят Netfix в собствената му игра

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Факт е, че медийната индустрия е в истерия.

AT&T купува Time Warner за 85 млрд. долара. Семейството на Мърдок се съгласи да продаде мажоритарния си дял от империята 21st Century Fox на Disney, информира CNBC.

Comcast планира да провали сделката, предлагайки по-висока оферта. Компанията също наддаде на Fox за оставащите 61% от европейския телевизионен доставчик Sky. Тези две сделки ще бъдат на стойност над 100 млрд. долара, след като наддаването приключи.

Viacom и CBS все още уточняват сливането помежду си. Discovery плати 14,6 млрд. долара за придобиването на Scripps Networks през март. През декември Lionsgate завърши сделка за 4,4 млрд. долара със Starz.

Налице са големи промени в традиционните медии през последните две години. Техните изпълнителни директори няма да го кажат публично, но го признават помежду си: платените телевизионни пакети, жизненоважни за медийната икономика в САЩ през последните десет години, умират.

Има много място за обвинения. Надпреварата за мобилни устройства. Видео игрите. Дори наличието на интернет като цяло.

Но това, за което всички директори биха се съгласили е, че дори влиянието на Netflix да не е пряко, все пак смъртоносното оръжие е именно в него. 21-годишната компания вече е много добре позната с успеха си да заличи гиганта Blockbuster - някога процъвтяващата световна верига от клубове за отдаване под наем на видеокасети и DVD. Цялата идея на Neflix всъщност е съсредоточена върху факта, че видео стриймингът, предоставян чрез интернет, ще заличи традиционните медии.

Изглежда и потребителите са съгласни. Netflix спечели 92 млн. потребители през последните пет години, докато броят на потребителите, плащащи за услуги на телевизионни канали, все повече намалява. Тази динамика убеди инвеститорите да повярват във високорисковия бизнес модел на Netflix за опериране при отрицателен паричен поток с цел финансово надмощие над традиционните медийни компании за съдържание. Това позволява на Netflix да сключва сделки с всеки - от Дейвид Летърман до Раян Мърфи и Барак Обама.

Успехът на Netflix на пазара е определян от медийния анализатор на BTIG Рич Грийнфилд като „най-доброто пренареждане на медийната индустрия в историята“.

Но преследването на голям мащаб не винаги е най-удачният вариант според главния финансов директор на Netflix Дейвид Уелс.

„Не всеки ще стане голям“, казва Уелс в интервю и посочва, че всеки трябва да си зададе стратегическия въпрос как си представя бизнеса си през следващите 10 години.

Тaка се стига до момент, в който традиционните телевизионни гиганти започват да търсят начини как да бият Netflix в собствената му игра. Comcast, който е собственик нa NBCUniversal, е започнал предварителни разговори с AT&T за създаването на програма за дигитални стрийминг услуги заедно с NBCUniversal и Warner Bros., твърдят запознати източници. Discovery също мисли и за своя собствена услуга, вероятно с голяма технологична компания, твърдят други източници. Предстои Disney също да дебютира със собствена услуга следващата година.

Уелс остава скептичен относно всички тези иновации.

„Потребителите не искат 100 директни потребителски услуги“, твърди той. „Потребителите искат голям обхват на услугата и изключителна персонализация, за да могат да намерят нещо за 30 секунди, не за 5 минути“.

И докато традиционните медии се опитват да настигнат Netflix, главният ѝ изпълнителен директор Рийд Хейстингс не гледа назад към бегачите, които се опитват да го догонят.

Остава въпросът какъв ще е резултатът в състезанието между традиционните медийни компании и Netflix. Големите медийни компании едва ли ще изчезнат, както стана с Blockbuster. Все пак компания като CBS има пазарна капитализация 20 млрд. долара и оперативна печалба от 3 млрд. долара за миналата година – това е три пъти повече от тази на Netflix.

И все пак възможностите на Amazon, Facebook, Aplle и Google не са никак малки.

Последни новини
Още от Начало