Потенциалът на изтока или как се развива успешен бизнес в Индия

Николай Горчилов, основател на Excitel, Бизнес среща, 14.06.2018

Индия все още е доминирана от малък, неструктуриран, неорганизиран бизнес, като например еднолични търговци. Към момента голяма част от бизнесът там се води с доста патриархални методи, а дигитализацията е в двете крайности. Това коментира Николай Горчилов, основател на Excitel, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

През 2008 г. Николай Горчилов заминава за Индия, заедно със бизнес партньора си и им отнема 8 години, за да успеят да стартират интернет доставчикът, за който са отишли. „Нямаше нищо общо с очакванията ни - Индия е необяснима. Разбираш я, когато живееш там. В началото изпитвахме объркване и неразбиране, но това не ни отказа. Ние намерихме друг, заобиколен път“. Година по-късно, през 2009 г., стартират проекта си със съществуващи интернет доставчици в Индия, а техният собствен Excitel стартира през 2016 г. Горчилов и партньорът му се оказват в ситуация да познават по-добре регионалните ситуации в Индия, отколкото местните доставчици.

„Ние развихме разбирането на пазара във всичките му части, в цялата Индия – защото имаме операции в 200 града с технологичният бизнес“.

В момента екипът им е от над 800 човека, като всички са индийци. Основният екип обаче са подбрани лично от тях, защото те са ядрото на компанията. По думите му те са IT хора, които много бързо правят един прототип, но един бизнес е много далеч от това, да е е просто един прототип.

„Ние се опитваме да организираме там съществуващият неорганизиран сектор и това всъщност е следващото поколение успешни бизнеси в Индия. Наистина мотивиращо е да знаеш, че имаш възможността да промениш живота на десетки милиони хора“.

 

Последни новини
Още от Начало