ФЕД действа по-агресивно от ЕЦБ

Кристиян Фезелов, Капман Асет Мениджмънт, В развитие, 14.06.2018

Американският Федерален резерв действа много по-агресивно от ЕЦБ. Уточнението, което направи Джером Пауъл, за вдигането с 0,25 % на текущите лихви и следващите две покачвания до края на годината, е изключително важно. Това каза Кристиян Фезелов, Капман Асет Мениджмънт, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Фезелов коментира, че първото ще се случи към края на месец септември, а другото през декември. „Пауъл обяви, че ще има покачване на лихвите в САЩ и през 2019г., без да уточни колко ще бъдат на брой. Всички казват, че в зависимост от темпа на покачване на инфлацията по същия начин ще се развива и темпът на нарастване на лихвените нива. Основното, което успокои пазарите, беше това“. Според него целта при ФЕД е постигната и именно за това се вдигнаха лихвите. Като допълни, че идеята на Тръмп е с търговската война да привлече субсидии от митата, за да може да покрива една част от дълга.

След по-малко от 24 часа излезе и решението на ЕЦБ, като същественото при него бе да се посочи краят на количественото облекчение. „Отвори се и вратичката, че в зависимост от постигнатите цели на средносрочната инфлация зависи и количественото облекчение и продължаването на покупка на държавни ценни книжа, както и стимулирането на държавните дългове на страните членки“.

„Прогнозата на ЕЦБ е, че до втората половина на 2019 г. очакваният ръст на еврото е 1,36 щатски долара за едно евро, тоест поскъпване на еврото. Това от една страна не е изгодно за Европа, защото става по-слабо конкурентна". 

Повече вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Начало