75 000 германци остават без работа заради електромобилите

Производителите на двигатели и скоростни кутии, както и дребните доставчици на част ще са основните засегнати

Volkswagen Toureg  на автосалона в Пекин. 25 април 2018. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg. Volkswagen Toureg на автосалона в Пекин. 25 април 2018. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg.

Германия бавно навлиза в сегмента на електрическите автомобили. Но сега, след прогнозите, че до 2030 г. 25% от пазара на нови коли ще бъдат електрически, немските производители на автомобили започнаха да работят по-активно по екологичните превозни средства, пише Automedia.bg

Какво ще струва това на страната разкрива ново проучване, проведено от Института Фраунхофер по инициатива на синдикатите и водещите производители на автомобили. Изследователите са установили, че преминаването към електрически коли ще доведе до съкращаването на 75 000 работници. Тази цифра може да се окаже по-висока, ако промените се въведат по-бързо.

Въпреки факта, че ще бъдат създадени нови работни места, те не компенсират загубените и причината за това е проста: за произвеждането на електрическо превозно средство са нужни по-малко хора (и 30% по-малко време) отколкото за традиционните модели, използващи бензин или дизелово гориво.

Най-много ще пострадат дребните доставчици на авточасти, както и производителите на двигатели и скоростни кутии. Вместо това ще се появят работни места за техници и професионалисти, свързани с електрическите автомобили. Проучването показва, че ще бъдат създадени до 25 000 нови работни места.

"Дори и с всички мерки, предприети от заинтересованите страни, не всички ще оцелеят след тази "революция ", каза пред репортери главният изпълнителен директор на IG Metall Йорг Хофман. "Ще има доставчици, които няма да могат да адаптират своя бизнес модел, особено сред малките и средни предприятия", добави той.

За да бъдат последиците по-безболезни, големите компании ще трябва да разработят схеми за преквалификация и изпращане на работниците в пенсия. Volkswagen вече работи върху тома, каза представителят на концерна Бернд Остерло, като добави, че компанията планира да "използва възможностите, които предлага трансформацията", за да стане водещ играч на пазара на електрически автомобили.

Повече може да прочетете на Automedia.bg

Последни новини
Още от Начало