Без "данък Amazon" в Сиатъл

Коментар на Бойчо Попов, главен редактoр на Investor.bg, UpDate, 13.06.2018

Властите на Сиатъл се отказаха във вторник от корпоративен данък, който бяха одобрили само преди месец, като по този начин подариха победата в спора на най-големия противник на мярката – Amazon, и отправиха предупреждение към градовете, които кандидатстват за домакин на втората централа на търговеца на дребно, че компанията може да мине всички граници в опитите си да защити интересите си.Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването UpDate.

Данъкът щеше да вкара в хазната около 50 млн. долара годишно, за да се помогне на бездомните и да се финансират жилища на достъпни цени. Тъй като Сиатъл процъфтява през последното десетилетие до голяма степен благодарение на Amazon, чието седалище е там, наемите се повишиха, а редица жители пострадаха от това. Бездомното население на града е трето по големина в страната след това в Ню Йорк и Лос Анджелис.

Главният редактор коментира и още, че съдът е дал зелена светлина за сделката между AT&T и Time Warner. "Федерален съдия от Вашингтон разреши без никакви предварителни условия сливането между американската телекомуникационна компания AT&T и медийната група Time Warner на стойност 85 млрд. долара".

С това решение се отхвърля искането на американското министерство на правосъдието да се блокира операцията, решението за която бе обявено в края на 2016 г. По време на продължилото близо два месеца дело AT&T и Time Warner уверяваха, че сливането им е необходимо, за да могат да се борят срещу технологични гиганти като Netflix и Amazon, които произвеждат игрални филми, сериали и документални филми, както и срещу компании като Apple, Google и Facebook, които също все повече инвестират в производство на съдържание. 

Още технологични новини вижте във видео материала.  

Последни новини
Още от Начало