Какви са очакванията на пазарите за срещите на ФЕД и ЕЦБ?

Петко Вълков, дирекция "Частно банкиране", ПИБ, Бизнес старт, 13.06.2018

Петко Вълков, директор „Частно банкиране“, ПИБ, в предаването „Бизнес старт“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петко Вълков, директор „Частно банкиране“, ПИБ, в предаването „Бизнес старт“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очаква се Федералният резерв (ФЕД) да вдигне с 0,25% процентни пункта лихвения процент за разлика от ЕЦБ, която ще запази лихвените нива. ФЕД дава сигнал, че може би нарочно игнорира търговската политика, която провежда Тръмп, но там резултатите тепърва ще се видят и крайният резултат няма да е това, което е обявено към момента. Това коментира Петко Вълков, директор „Частно банкиране“, ПИБ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Това, което ще следят всички анализатори обаче е дали ще има намек за последващо увеличение на лихвите и какъв ще бъде коментарът на новия председател на ФЕД по отношение на нивото на безработица, на инфлацията. Всички тези въпроси ще определят и нивото на долара и евентуалните прогнози какво може да се очаква да се случи до края на годината.

По думите му има известно повишаване и на цените в САЩ, но то се дължи и на поскъпването на петрола. Той е на мнение, че ФЕД е притеснен, да предприеме по – голямо увеличение на лихвите, което да доведе до временно забавяне на икономическия растеж на САЩ. ФЕД в момента нарочно игнорира търговската политика на Доналд Тръмп, смята Вълков, и фокусът остава върху икономическият аспект.

Доларът продължава своето повишение, но според Вълков това е свързано със срещата на ФЕД тази седмица, а не със срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, която не предизвика голяма реакция на капиталовите пазари.  

Специалистът коментира още, че вероятно ще има съобщение след срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), че политиката за изкупуване на държавни ценни книжа може да бъде намалена или дори преустановена, но банкерите ще останат в непрекъснато наблюдение на процесите. Според него ще наблюдават доходностите на държавните ценни книжа в Италия, Испания и периферията на еврозоната. 

По отношение на стремежа на страната ни да приеме еврото, Вълков подчерта, че приемането му е задължение на правителството ни и то се е активизирало да даде ясни заявки, че сме готови да влезем в „чакалнята“, като този процес ще продължи поне две години. Според Вълков лихвените нива в България ще останат същите, тъй като тогава рисковата премия за държавата ще бъде автоматично намалена. Основният положителен акцент е, че страната ще стане по-атрактивна за чуждестранните инвеститори, каза гостът.

Според него туризмът, секторът с недвижими имоти и потреблението ще спечелят най-много от влизането в еврозоната. Като негативна страна Вълков определи това, че "ставаме подвластни на обща парична политика пряко и при липсата на синхрон в страните в еврозоната и бъдещо повишение на лихвите това може да сложи известна спирачка върху българската икономика".

Повече по темата вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Начало