Задават се нови протести от автобусните превозвачи

Браншът е против проекта за създаването на Българска автомобилна камара

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Автобусни превозвачи подготвят два протеста срещу проекта за създаването на Българска автомобилна камара, което се предлага в законопроект, внесен от депутата от ГЕРБ Станислав Иванов и негови колеги в Народното събрание, пише Investor.bg 

Според представителите на няколко браншови организации новата структура ще узакони „явен конфликт на интереси“, като частни лица ще осъществяват публични функции, от които имат „безспорен частен интерес“.

Първият протест е планиран за 14 юни 2018 година, когато следобеда автобусите на браншовите организации няма да возят пътници час и половина – между 14 и 15:30. Автобусите, които вече са потеглили, няма да спират, но тези, които ще трябва да потеглят в 14 ч., ще останат на автогарите. Ще бъдат засегнати градски и междуградски линии.

Ефективни стачни действия са планирани за 25 юни 2018 г. В този ден 250 автобуса ще направят шествие в София, ако получат разрешение от Столична община, заяви Галя Топалова от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

Протестите няма да се случат, ако проектът бъде оттеглен от ГЕРБ, обещаха превозвачите.

Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта заяви, че проектът предвижда задължително членство, но без членовете да имат право на глас и представителност.

„Вносителят заблуждава общественото мнение с твърдение, че държавата иска да обедини бранша. Такова обединение насила никой не си е позволявал досега. Задължителното членство нарушава нашето право да се сдружаваме“, каза тя.

Проектът е в интерес само на конкретни фирми и лица, каза тя. Превозвачите настояха депутатът Станислав Иванов да подаде оставка, като обвиниха управляващите в лобизъм и съмнителни практики, информира още Investor.bg

Във въпросния управителен съвет местата са разпределени, заяви Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

Васил Велев от АИКБ и Димитър Бранков от БСК заявиха позицията на двете работодателски организации против проекта.

На въпрос кой конкретно лобира Милтенова заяви, че в Търговския регистър вече е заявено името „Българска автомобилна камара“, а като представляващ организацията е вписан превозвачът Миролюб Столарски - председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт и собственик на транспортна фирма "Карат-С".

Последни новини
Още от Начало