Следващата стъпка е подписване на мирен договор с Пхенян

Нако Стефанов, СУ „Св. Климент Охридски“, Бизнес старт, 12.06.2018

Първите стъпки за създаване на доверие към Северна Корея бяха предприети, след като беше приет мораториумът върху ядрените оръжия. Сега се очаква от САЩ да внесат предложение пред НАТО да отпаднат санкциите върху КНДР и да се пристъпи към подписване на мирен договор, за да се затвърдят тези добронамерени отношения.


Това коментира Нако Стефанов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Създаването на такава система на доверие вече е в ход, коментира още Стефанов. Първите стъпки идват от страна на КНДР, след като се наложи мораториум за прекратяването на опитите с ракети и ядрени опити, елиминирана е една площадка за ядрени опити, както и освобождаването на арестувани американски граждани.

„Тръмп има собствена политика, която преди всичко е свързана с укрепване на икономиката на САЩ. Това може да стане, ако американските компании заработят. Да се прекрати процесът на деиндустриализация и започнат да максимизират печалбите си, за да имат онзи задел, необходим им да направят реиндустриализацията“.

По думите му идеята на Тръмп е да заработи американската икономика отново, за което говорят и отказите му от редица споразумения, които утежняват положението на САЩ по някакъв начин. Според Стефанов Тръмп се готви за новите междинни избори през октомври и държи да спечели отново.

Анализаторът не изключва разпад в отношенията между САЩ и Северна Корея, тъй като там нещата са крехки и специфични. За САЩ денуклеаризация означава КНДР да се откаже от ядрените оръжия, да се премахнат изобщо ядрените оръжия на целия корейски полуостров. При едно потвърждаване на гаранцията, която КНР дава на КНДР за териториална цялост и сигурност Ким Чен Ун не би имал проблем да се откаже от ядрените оръжия, заяви на финала гостът.

Повече очаквайте във видео материала. 

 

 

 

Последни новини
Още от Начало