Слаби обеми на търговията преди срещите на ФЕД и ЕЦБ

Николай Шуманов, Бенчмарк Финанс, В развитие, 12.06.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Тази седмица може да наблюдаваме слаби обеми на търговия преди заседанията на Федералния резерв (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Очаква се Федералният резерв да се придържа към плавното повишение на лихвите през тази година. Европейските индекси са надолу, но по-скоро те тръпнат в очакване на срещата на ЕЦБ и какво ще се случи на нея. Това коментира Николай Шуманов, анализатор в Бенчмарк Финанс, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Според повечето проучвания се очаква лихвата да бъде вдигната с 0,25 процентни пункта, или иначе казано - до 2%. Според Шуманов ФЕД ще продължи да следва последователно своята политика, но всичко зависи от инфлацията, която в момента се запазва на добри нива. „Мисля, че ще има увеличение на лихвените равнища в САЩ и няма да има изненади от тяхна страна“.

„Моите очакванията след срещата на Тръмп и Ким Чен-ун са положителни. Защо след време да не бъде вдигнато ембаргото срещу Северна Корея и да видим развитие на икономиката от страна на Северна Корея? Един обмен освен с Китай и Русия, с Южна Корея и САЩ? Това ще се отрази доста положително на американските компании, както и на самата Северна Корея. Тази среща ще остане положителна за пазарите“.

Очаква се ЕЦБ да изненада пазарите и да обсъди прекратяване на програмата за изкупуване на облигации през тази година, както и да посочи граници, в които същата ще бъде прекратена. Специалистът допълни още, че в момента е налице стабилен икономически ръст в ЕС и като цяло еврозоната се доближава до целта от 2%, като при евентуално прекратяване на програмата за изкупуване на облигации от страна на ЕС може да очакваме поскъпване на еврото спрямо долара.

Повече от разговора вижте във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Начало