Уроци от миналото за банковия сектор

Христос Кацанис, доктор на икономическите науки, Бизнес среща, 11.06.2018

За да се управлява успешно една банка трябва да има много строги правила, много регулирана дейност и да се уважават надзорните инстанции. Банките вече са много по-консервативни, отколкото бяха преди години. Това коментира Христос Кацанис, доктор на икономическите науки, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Кацанис сподели, че за него е било невероятно предизвикателство да попадне в България. Гръцките предприемачи искали да отворят пътя си към България, като търсели човек, който желае да се премести тук и да разбира от банки, а той бил силно привлечен от България и културата ни.

„Първата стъпка бе да намерим още един директор, български и заедно работехме над това да привлечем нови хора за работа в банковия сектор. Заедно с първият клон на чуждестранна банка в България направихме много добър екип. Много от тези млади хора сега са на много важни позиции в банковата система“.

Докторът на икономическите науки коментира още, че след 1997 г. нещата в този сектор са доста по-спокойни. Преди години с преспективата за влизане в ЕС са започнали да идват много чужденци – сериозни фирми и сериозни банки. По думите му това е повдигнало нивото и атмосферата е станала много по-стабилна.

„Според мен най-голямото предизвикателство пред банковата система е, че трябва да има много силна дисциплина и да има много силно сътрудничество между централните банки и всички други инстанции, които наблюдават капиталовите пазари“.

Повече очаквайте във видео материала. 

Последни новини
Още от Начало