Невъзможно е да се въведе минимална изкупна цена за розовия цвят

Основен проблем, водещ до тази тази невъзможност, е изключително голямата реколта

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Розопроизводството в момента е разпростряно на над 43 хил.декара, като очакваното количество, което ще се получи от добив е над 16 хил. тона. Това каза Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, пред БНТ. 

Коментарът е по повод протести на розопроизводители от страната заради ниските изкупни цени. Очаква се днес със земеделския министър да се срещнат представители на дестилерии, браншови асоциации и кметовете на населени места от Розовата долина. Основният проблем е в голямата реколта на рози, като розопроизводството е разпростряно на над 40 хил. дка. Очакваното количество е над 16 хил. тона розов цвят, заяви Румен Порожанов. Този обем надхвърля значително капацитета на розоварните. Тази седмица пък е най-активна за добив заради обилен цъфтеж.

"Основният проблем е, че всяка розоварна трябва да преработи за деня розовия цвят, който трябва да бъде изпратен до 11 часа най-късно, след това да бъде зареден, да се получи розовото масло и на другия ден отново", каза Порожанов.

Проблемът е във възможността да се изкупи розовия цвят, а не в цените, отбеляза Порожанов, както и в големия брой земеделци, които нямат договори с дестилерии и не са регистрирани като земеделски стопани. В момента дестилериите изкупуват над 150% от дневния си капацитет, а много от розовия цвят не се преработва, защото губи качествата си, ако не бъде обработен възможно най-бързо, допълни той.

Порожанов каза, че е невъзможно да се въведе минимална изкупна цена на розов цвят. Трябва да регламентираме начина на розопроизводството, ясно сертифициране на посадъчния материал и масивите, те да бъдат с маслодайна роза, взаимоотношенията дестилерии - производители и разбира се, трябва да гарантираме качеството на българското розово масло, категоричен бе той.

 

 

Последни новини
Още от Начало