Брюксел стартира процедурата срещу американските санкции за Иран

Екстериториалният регламент беше използван да се заобиколи търговското ембарго срещу Куба

Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group

Европейският съюз започна да активизира мерки за запазване на ядреното споразумение с Иран и за защита на дружествата от ЕС, които оперират в страната, след като блокът отново потвърди подкрепата си за сделката след решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от нея.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС в Брюксел, въведе в петък така наречения блокиращ статут, за да защити европейските компании, които правят бизнес с Иран, от санкциите на САЩ. За пръв път от повече от две десетилетия тази мярка влиза в сила, предава Investor.bg.

Става дума за механизъма за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на Европейския съюз, известен като „екстериториалния регламент“. Той беше използван от Европейския съюз, за да се заобиколи търговското ембарго на Съединените щати срещу Куба преди повече от 20 години, а сега ще бъде приложен и за Иран.  

Блокиращият статут на ЕС забранява на всяко дружество от Европейския съюз да спазва санкциите на САЩ и не признава никакви съдебни решения, които могат да бъдат наложени в резултат на американските санкции. Този статут беше разработен през 90-те години на миналия век, когато Съединените щати се опитаха да санкционират чуждестранни компании, търгуващи с Куба, но така и не влезе официално в сила. Очаква се той да влезе в сила до 6 август, коментира комисията.

Мярката също така ще позволи на дружествата да си възстановят вредите, произтичащи от санкциите, и ще отмени ефекта в ЕС на всякакви чуждестранни съдебни решения, основаващи се на тях.

Други мерки, предложени от ЕК, включват настояването правителствата на ЕС да могат да извършват трансфери до централната банка на Иран, за да могат да бъдат финансирани различни европейски проекти в Ислямската република. Освен това на Европейската инвестиционна банка бе позволено да посредничи на инвестициите на европейските предприятия в Иран. За мерките стана ясно още в четвъртък по време на срещата между ЕС и Западните Балкани в София.

Според ръководителя на ЕК Жан-Клод Юнкер Европа ще продължи своето сътрудничество с Иран. Юнкер поясни в четвъртък, че и еврокомисарят по енергетиката Мигел Канете ще отпътува за Техеран, а Брюксел ще направи всичко възможно да улесни европейските компании да търгуват с Иран. 

Лидерите на ЕС дадоха зелена светлина за мерките на срещата си в София по-рано през тази седмица. 28-те правителства на ЕС и Европейският парламент имат два месеца, за да се противопоставят на мерките, коментира още комисията. 

Последни новини
Още от Начало