Необходими ли са промени в Кодекса за търговско корабоплаване?

Kапитан Богдан Богданов, председател на Българска морска камара, В развитие, 17.05.2018 г.

В ежедневната си дейност пристанищата, но и самите кораборемонтни и корабостроителни заводи срещат сериозен проблем, който за съжаление е само частично решен от българското законодателство. Става дума за изоставените и арестувани кораби.

Това води след себе си до последици от финансови загуби. Освен това усилията на даден завод да осигури безопасността на изоставен в неговата акватория кораб не е сред основните, а това допълнително спъва дейността им. Този коментар отправи капитан Богдан Богданов, председател на Българска морска камара, в пряко телефонно включване в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Неизплатените задължения към кредитори, най-вече доставчици на различен вид услуги в корабоплаването, са сред основните причини за задържането на един кораб“, допълни председателят на Българската морска камара.

Капитанът сподели още, че според него това е един изключително голям проблем, който за съжаление се подценява много. В българското законодателство той не е изчистен и затова Българската морска камара има намерение да предложи изменение в Кодекса за търговското корабоплаване, за да намери някакво решение.

Арестът на кораб се регламентира от Международната конвенция, по-известна като Женевска конвенция от 1999 г., която за нашата страна е ратифицирана със закон на 38-ото Народно събрание през 2001 г. и влиза в сила през 2011 г. До този момент арестът на кораби се е осъществявал от капитаните на пристанища Варна и Бургас. След влизането в сила на Женевската конвенция това може да става единствено и само след решение на съда.

„Ние проведохме три срещи с Апелативен съд, гр. Варна. На третата ни среща бе взето решение съдът да подготви формуляр с данните за пристигащите кораби и по-конкретно за кораб, който би следвало да бъде задържан. На базата на този формуляр, който се представя на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, които разполагат с информация за пристигащите в България кораби, следва да им се предоставят тези данни в най-кратък срок. Това беше голяма стъпка към решаването на този проблем със задържането на корабите. Сега този процес се улесни“, поясни още капитан Богданов.

Повече информация вижте във видео материала.

 

Последни новини
Още от България