Facebook - кутията на Пандора

Все още не е ясно как ще се развие ситуацията със социалната мрежа, твърди Nordea Bank

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ръководството на Nordea Bank твърди, че остава неясно колко зле ще се развие ситуацията във Facebook, докато банката“държи под карантина” купуването на акции в най-голямата социална мрежа в света, пише Investor.bg, като се позовава на Bloomberg.

Сася Беслик, който управлява звеното на Nordea в Стокхолм, миналия месец е поставил в черния списък за финансиране Facebook. Той твърди, че решението е взето след анализи, по време на които няколко въпроса са излезли на преден план. Става дума за въпроси относно това как Facebook управлява връзките си с трети страни.

“Когато случаят с Cambridge Analytica излезе на преден план, осъзнахме, че това е случай, малко или много като кутията на Пандора”, коментира Беслик в интервю за Bloomberg. “Когато я отворите, не знаете какво точно ще се случи в следващите две или три години, като се има предвид, че компанията не разполага с много от необходимите системи, за да се справи”.

Facebook е обект на критики, след като миналия месец стана ясно, че политическата консултантска фирма Cambridge Analytica неправомерно е получила достъп до данните на милиони потребители. Скандалът успя да изтрие десетки милиарди долари от пазарната капитализация на Facebook.

Беслик обясни, че “карантината” означава, че портфолио мениджърите в нейните фондове не могат да купят повече акции във Facebook, но не ги принуждава незабавно да продадат тези, с които разполагат.

Запитан какво е необходимо, за да започнат фондовете на Nordea отново да купуват акции на Facebook, Беслик коментира - “по-системна прозрачност” и “далеч по-голяма, по-добра информация от компанията в дългосрочен план относно как планира да се справи с регулаторните проблеми както в САЩ, така и в Европейския съюз”.

“Най-голямото предизвикателство, пред което е изправен Facebook, всъщност е въпросът за доверието”, коментира Беслик.

Последни новини
Още от Начало