Малко над 1000 мигранти са настанени в български центрове в първите два месеца на 2018 г.

Една трета от настанените в български центрове мигранти са от Сирия

Снимка: Jordi Ruiz Cirera/Bloomberg Снимка: Jordi Ruiz Cirera/Bloomberg

През първите три месеца на 2018 година в Европа са пристигнали 17,2 млн. бежанци, от които 14,7 хил. - през маршрутите в Средиземно море. Това показват официалните данни на Международната организация за миграция (IOM), цитирани от Investor.bg.

От данните на организацията става ясно, че в периода януари - февруари 2018 г. в българските центрове са настанени 1 059 мигранти.

Капацитетът на местата за наставяне у нас е 5,9 хил. 33% от настанените в български центрове мигранти са от Сирия, 23% от Ирак и 22% - от Афганистан. За първите два месеца заловените нелегални имигранти у нас са 154. Те пристигат основно от Турция.

През цялата 2017 г. на Стария континент убежище са потърсили общо 186,7 хил. души.

Основните приемащи страни са Италия и Гърция, в които са влезли съответно 6,1 хил. и 5,09 хил. души. Бежанците, регистрирани в Испания, са 3,3 хил.

Основната част от мигрантите, които влизат в Европа през Италия, са граждани на Еритрея, Тунис и Нигерия. В Гърция бежанците са основно от Сирия, Ирак и Афганистан. В Испания пък пристигат граждани на Мароко, Алжир, Кот Д`Ивоар и т.н.

Статистиката на IOM показва общо намаление на потока на мигранти към Европа - от 29,2 хил. през 2017 година до 17,2 хил. Но това се дължи основно на намаляването на броя мигранти в Италия.

В Гърция бежанците се увеличават леко - от 3,6 хил. през 2017 г. до малко над 5 хил. днес. Тези данни пораждат опасения след коментари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че ЕС не изпълнява поетите ангажименти към бежанците.

По данни на Организацията към 31 януари 2018 година в Турция има 3,8 млн. чужди граждани, които са потърсили убежище. 3,46 млн. от тях са сирийци, които имат временен статут на бежанци. Останалите са граждани на Ирак, Афганистан, Иран, Сомалия и други.


 

Последни новини
Още от Начало