14 месеца Тръмп – 14 месеца отстъпление

Америка вече не е онзи стълб на глобалния световен ред

Снимка: Chris Kleponis/Pool via Bloomberg Снимка: Chris Kleponis/Pool via Bloomberg

От 14 месеца Доналд Тръмп е президент на САЩ. E, светът не пропадна през това време. Но не се и успокои. Тъкмо напротив.

Не можем да твърдим, че популистът и егоман Тръмп е станал по-умерен, или пък че е започнал да води политика в традициите на великата сила САЩ. Времето, прекарано от него в Белия дом, с нищо не промени убежденията му (или неговите "инстинкти"). Той продължава да смята за "бедствие" търговските споразумения, сключени от неговите предшественици. А в съюзниците вижда основно стремеж да изиграят Америка - например Мексико по отношение на търговията, или Германия - в областта на сигурността, пише Клаус-Дитер Франкенбергер за FAZ.

И докато в Анкара се водят преговори за следвоения ред в Сирия, Тръмп иска да изтегли американските войски от страната. Който иска американско присъствие в региона (като саудитският крал, например) да бъде така добър да си плаща за това! Сякаш на САЩ им е все едно какъв ще бъде Близкият изток след време и кой ще задава тона там. За него изглежда е естествено военните да бъдат включени в охраната на границата с Мексико, а срещу Китай - предполагаемия виновник за страданията на американските работници - да бъдат предприети строги мерки. Но виж, с Путин той можел да има прекрасни отношения.

От всичко това не се получава никаква убедителна концепция и никаква стратегия, която да отреди на Америка достойно място в ранните години на 21 век. Вместо това виждаме само една смесица от бунтарство, заядливост, изолационализъм, изнудвачество и още много други неща.

Може в някои области Тръмп и да постигне успех. Дори може да бъде преизбран през 2020 година. Но Америка на Доналд Тръмп вече не е онзи стълб на глобалния световен ред, какъвто беше.

Последни новини
Още от Начало